eur:
393.48
usd:
368.78
bux:
65881.47
2024. április 23. kedd Béla

Közel a megállapodás a paksi erőműről Brüsszellel – a nap hírei

Közel a megállapodás a paksi erőműről Brüsszellel - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A magyar kormány nőpolitikáját bírálta az ENSZ szakértői csoportja. Az atomfegyverek világszintű csökkentésére szólított fel Hirosimában az amerikai elnök.

Közel került a magyar kormány ahhoz, hogy az Európai Bizottsággal közös megoldást találjon a paksi erőmű bővítésével kapcsolatban megfogalmazódott aggályok eloszlatására - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János az uniós versenyjogi biztossal folytatott brüsszeli tárgyalása után elmondta: a kormány még a nyári szünet kezdetéig le szeretné zárni az atomerőművel összefüggő eljárásokat. Hozzátette: a jövő héten kész javaslatot visz az újabb brüsszeli egyeztetésre.

Megerősített konzuli szolgálattal készül a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Szijjártó Péter tárcavezető elmondta: a tárcának kötelessége konzuli védelmet biztosítani, ha valahol nagyobb létszámban vannak jelen magyar állampolgárok. Hozzátette: Bordeaux-ban Marseille-ben és Lyonban ideiglenes konzulátus lesz, ott 10 és 18 óra között személyes ügyintézésre lesz lehetőség. Mindhárom városban mobil konzuli szolgálat is lesz. Szijjártó Péter arra kérte a kiutazó szurkolókat, hogy mindenképpen regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján,.

Az ENSZ szakértői csoportja szerint a magyar kormánynak fel kell hagynia azzal, hogy a nemi alapú megkülönböztetést konzervatív családi értékekre épülő ideológiával palástolja. A jelentés szerint a nőkkel szembeni diszkrimináció felszámolását a kormány úgy érhetné el, ha a gyermekeknek a nemek közötti egyenlőséggel és az emberi jogokkal kapcsolatos oktatást biztosítana, valamint igénybe venné egyebek mellett az emberi jogi intézmények és a média segítségét. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság egyoldalúnak és több elemében is torznak nevezte a jelentést.

A tavalyi eredmény után 50 milliárd forint osztalékot fizet a költségvetésnek a nemzeti bank. A jegybank honlapján közzétett jelentés szerint az MNB 2015-ben 94,5 milliárd forint nyereséget képzett, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az alapkamat csökkenésének és a forintosítási és önfinanszírozási programoknak a hatására javult a kamateredmény és a pénzügyi műveletek eredménye. Az eredménykimutatás szerint 2015-ben a jegybanknak 449,7 milliárd forint bevétele volt, ami 353,2 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Minden területen növelte eredményét tavaly a Magyar Posta. Az előző évhez képest csaknem 10 százalékkal több, 3 milliárd forintot meghaladó konszolidált adózott nyereséget ért el, tovább növelte nyereségét. Németh Lászlóné, a területért is felelős államtitkár kiemelte: a társaság az eredményt 2013-ban kidolgozott stratégiával érte el, minden tevékenységével kilépett a versenypiacra, erősítette pozícióját, racionalizálta tevékenységét.

Alaptalannak nevezte a szemétszállítás problémáiról szóló értesüléseket a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. A szervezet azt hangsúlyozta: a közszolgáltatás folyamatos ellátását jogszabályi garanciák biztosítják. A tájékoztatás szerint végső esetben a katasztrófavédelem jelöli ki a feladatot elvégző céget. Korábban a Magyar Nemzet önkormányzati vezetőkre és a közszolgáltatást végző cégekre hivatkozva írt arról, hogy Budapest kivételével már nyár közepén országszerte leállhat a szemétszállítás. A lap úgy tudja: a Pest és Nógrád megye több mint száz településén szemétszállítást végző cég az illetékes hatósághoz fordult, mert tartalékai kifogytak.

Visszautasították a szakszervezetek a MÁV-START jegyvizsgálókat érintő foglalkoztatási és bérreform ajánlatát. A vasúttársaság vezetése nem érti a döntést. A MÁV Start közleményében arról számolt be: 5 százalékos munkaidőalap emelés mellett átlagosan 16 százalékos béremelést tervezett. A VDSzSz Szolidaritás és a Vasutasok Szakszervezete azt közölte: a megállapodás-tervezet csak a jegyvizsgálók szűk körét érintené és a munkaidő-emelés ellentétes az érdekképviseletek munkaidő-csökkentést szorgalmazó álláspontjával.

Az idén 2 és fél milliárd forintos árbevételt tervez a tavalyi 2,3 milliárd forint után a Balatoni Hajózási Zrt. Kollár József vezérigazgató a cég éves közgyűlése után arról beszélt: a testület a korábbi 50 millió forintos osztalék helyett 30 millió forint osztalék kifizetéséről döntött, így az eredménye nagyobb részét fejlesztésre fordíthatja a társaság. A cég személyhajóin tavaly 660 ezren utaztak, 10,9 százalékkal többen a tervezettnél.

Az atomfegyverek világszintű csökkentésére szólított fel Hirosimában az amerikai elnök. Barack Obama erről történelmi látogatásán beszélt az Egyesült Államok által atomcsapást elszenvedett japán városban. Az elnök szimbolikus látogatásán nem kért bocsánatot elődje döntése miatt, de azt is hangsúlyozta, hogy meg kell változtatni a gondolkodásmódot a háborúról. Abe Sindzó japán miniszterelnök üdvözölte Barack Obama látogatását és szintén hangsúlyozta elkötelezettségét egy atomfegyver mentes világért. A megemlékezésen a második világháború végén elkövetett hirosimai és nagaszaki atomcsapás sugárfertőzött túlélői vettek részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×