INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Fóris György: Az uniós szabályok értelmezése rugalmas

InfoRádió
Az európai uniós szabályok mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, azonban vannak olyan politikai megfontolások, amelyek miatt mégsem minden esetben alkalmazzák azokat azonos módon - mondta Fóris György, a Bruxinfó elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában a kettős mérce kapcsán.

„A szabályok egyformák, de a szabályok értelmezése lehet rugalmas. Ez nem új dolog és nem is uniós specialitás, a világon mindenhol előfordul. De még ilyen esetben is úszhatnak be olyan további szempontok, amelyek nem feltétlenül evidensek első ránézésre” - mondta Fóris György, a Bruxinfó elemzője.

Hozzátette: ha valaki például nem tartja be az alapvető európai uniós szabályokat és eltér az alapszerződéstől vagy a közösen elfogadott játékszabályoktól, akkor ellene kötelezettségszegési eljárás indul.

„A schengeni határok megvédése alapvető játékszabály és alapszerződésben is kötött előírás, Görögország ezt évek óta megszegte és mégsem indult ellene kötelezettségszegési eljárás. Erre simán rá lehet fogni azt, hogy kettős mérce és valóban politikai megfontolás eredménye volt” - fogalmazott a Bruxinfó elemzője.

Fóris György elmondta, hogy amikor kilyukadt a görög határ, Görögország épp egy 300 milliárdos külső pénzügyi köldökzsinórtól függött és szinte nem volt saját államháztartása.

„Itt még nem látszott, hogy ez a lyukas határ előidézhet akkora bajt, mint amikor a szíriai háború nyomán a külső fenyegetés elindult. Ilyen helyzetben a meglazult görög határellenőrzést szankcionálni nem tűnt racionálisnak, kivitelezhetőnek és politikailag elfogadhatónak, hiszen az országot már egyébként is keresztre feszítették a gazdasági és pénzügyi helyzete miatt” - mutatott rá Fóris György.

A Bruxinfó elemzője szerint a problémát akkor nem kérték számon a görögökön, hanem úgy kezelték, hogy inkább nem vették fel Bulgáriát és Romániát, annak érdekében, hogy szárazföldön ne legyen közvetlen érintkezés a rosszul védekező görögökkel. A szakértő azt mondta, ez csak addig volt tartható, amíg a szírek megjelentek, ezután mindez lelepleződött.

„Tehát volt közös szabály, de időnként lehetnek olyan politikai megfontolások, amelyek érthetővé teszik más szempontok érvényesítését. Itt is látható, hogy a bizottság nem önálló játékos, hiszen nem az Európai Unió kormánya, hanem a tagországok többségi politikai akarata szerinti mandátum végrehajtója” - hangsúlyozta Fóris György, a Bruxinfó elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kapcsolódó hang

Fóris György: Az uniós szabályok értelmezése rugalmas
 


A címlapról ajánljuk