eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Évtizedekig aktívan élhet a szklerózis multiplexes beteg

Évtizedekig aktívan élhet a szklerózis multiplexes beteg

A mai terápiás eszközökkel hosszú ideig jó minőségű életet élhetnek a szklerózis multiplexben szenvedő betegek - mondta az InfoRádiónak az Uzsoki Kórház neurológiai osztályvezető főorvosa, a Sclerosis multiplex szakambulancia vezetője.

Jakab Gábor kiemelte, nem a betegség életveszélyes, hanem azok a szövődmények, amelyek a különböző fogyatékosságokhoz kapcsolódnak.

„Egy kevesebbet mozgó ember például könnyebben kap tüdőgyulladást, vagy ha valakinek nem ürül ki teljesen a hólyagja, könnyebben fertőződik, ezek a másodlagos szövődmények jelenthetnek életveszélyt. Ezek megelőzhetőek, ha a páciens szem előtt van: tudja tartani a kapcsolatot a háziorvossal, aki rendelkezik olyan segítőkkel, akik az otthonában tudják követni” - mondta az Uzsoki Kórház neurológiai osztályvezető főorvosa.

Jakab Gábor elmondta, az SM-es betegek minőségi kilátásai örvendetesen javultak az elmúlt két évtizedben, amióta megjelent az első úgynevezett immunmódosító szer. Hozzátette. azóta már több ilyen is van forgalomban, Magyarországon mindegyik elérhető.

„A szer olyan szempontból jelent minőségi javulást, hogy a betegség progressziója, a fogyatékosság előrehaladása észrevehetően mérséklődik, ritkábban jelentkeznek rosszabbodások, lassabban alakul ki a fogyatékosság, a rokkantság. Így a beteg tovább maradhat aktív, a szakmai karrierjét nem kell idő előtt abbahagynia, az életminősége egyértelműen javulhat” - fűzte hozzá a Sclerosis multiplex szakambulancia vezetője.

Jakab Gábor hozzátette: „az időben felfedezett szklerózis multiplexszel, ha a beteg megkapja a szükséges kezelést és szerencséje van, mert a sorstól egy jobb indulatú változatot kap próbatételként, akkor évtizedeken keresztül aktív életet élhet.”

A főorvos jelezte, háromféle terápia létezik: akut rosszabbodások esetén gyulladáscsökkentő infúziós kezelést kap a beteg a kórházban, ezt pár napig kapja, majd javult állapotban hazaengedik. A másiknál mindig az aktuális tünetnek megfelelően kap célzott kezelést a páciens. Jakab Gábor hozzátette, szinte minden beteg kap fájdalomcsillapítót, izomlazító, vizeletürítést befolyásoló szereket, nyugtatót. A harmadik gyógyszercsoportba a megelőző, preventív szerek tartoznak, amelyek úgy hatnak az immunrendszerre, hogy minél ritkábban és kisebb intenzitással növekedjen a betegség, így ritkábbak a visszaesések, rosszabbodások.

Arra a kérdésre, hogy örökölhető-e a betegség, a főorvos azt válaszolta, bár elsőágú rokonok között gyakrabban fordul elő, nincs olyan igazolt gén, ami alapján megjósolható, hogy egy újszülöttnek lesz-e szklerózis multiplex gyulladásos betegsége – hangsúlyozta Jakab Gábor.

A gyakran fiatalkorban jelentkező, gyógyíthatatlan neurológiai betegséget ezerarcú kórnak hívják, mert tünetei attól függően változnak, hogy az agynak és a gerincvelőnek mely részei, milyen mértékben és ütemben károsodnak. Itthon mintegy 8-10 ezer család érintett, a világon több mint 2 millió ember szenved szklerózis multiplexben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×