INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Több múzeumba is ingyen mehetnek a gyerekek a hétvégén

InfoRádió / MTI
A jövő évi költségvetésen keresztül kiemelten segítik a gyerekeket, Magyarország 2017-ben a GDP 4,3 százalékát fordítja családtámogatásokra, míg ez az arány OECD-átlagban 2,5 százalék körüli - mondta Novák Katalin család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár.

A Néprajzi Múzeumban tartott sajtótájékoztatón az államtitkár a jövő évi költségvetés családokat érintő adatait ismertetve azt mondta, jövőre 14 százalékkal többet fordítanak családtámogatásokra, összesen 1743 milliárd forintot, ebben benne van a kétgyermekesek adókedvezményének emelése.

Közölte, éppen az otthonteremtési programnak köszönhetően lehet sok fiatalnak majd saját gyerekszobája, mert a családjukkal új, nagyobb otthonba tudnak költözni.

Kitért arra is, hogy 100 milliárd forintot fognak fordítani fejlesztési forrásokból bölcsődei és óvodai bővítésre a következő években.

Jövőre 74 milliárd forintot fordítanak a gyerekek ingyenes étkeztetésére, ez az összeg 2010-ben még 29 milliárd volt. Az új szabályozás szerint kötelező feladat az ingyenes étkeztetés biztosítása a legrászorultabbaknak valamennyi iskolai szünetben - mondta.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón bejelentette: gyermeknapi programokkal, egyebek mellett interaktív tárlatvezetéssel várják budapesti és vidéki múzeumok a családokat vasárnap. Számos múzeum díjmentes belépést biztosít nemcsak a diákoknak, hanem a kísérő szülőknek is - mondta.

Hoppál Péter közölte, több mint húsz állami fenntartású budapesti és vidéki intézmény az ingyenes belépésen túl különböző foglalkozásokkal is várja a gyermeknapi látogatókat a "családok napján". E kulturális intézmények listája és a programkínálat részletei a csalad.hu és a kormany.hu oldalon lesz érhetők el.

A kormány azt akarja elérni, hogy minden gyerek hozzájuthasson a kulturális értékekhez, függetlenül attól, milyen anyagi körülmények között élő családban él - mondta.

Azt hangoztatta, a gyerekek fizikai fejlesztése mellett az érzelmi intelligencia fejlesztése ugyanolyan fontos, ezért azt minden fiatal számára biztosítani akarják. Úgy fogalmazott, a kultúra jelenléte a fiatalok életében segíti kreativitásuk fejlesztését, így versenyképesebb felnőttekké válhatnak.

Emlékeztetett arra, hogy egy 2000-ben hozott rendelet értelmében a 26 évesnél fiatalabbak díjmentesen látogathatják a múzeumok állandó kiállításait minden hónap egyik hétvégéjén. A kedvezményt 2014-ben bővítették, és a 18 évesnél fiatalabbak két kísérőjét is ingyen fogadják a kulturális intézmények. Ez azt jelenti, hogy havonta egyszer minden család ingyen juthat el valamelyik múzeumba - mondta.

A vasárnapi programsorozatban részt vevő intézmények közül megemlítette az államtitkár a sajtótájékoztatónak helyet adó Néprajzi Múzeumot, ahol egy "felfedezőcsomag" keretében mutatják be az intézmény kincseit a látogatóknak, továbbá múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak a Betlehem - a nagy dolgok a jászolnál történnek című kiállításhoz kapcsolódóan.

Gyermeknapi ingyenes programok várják az érdeklődőket - a kormany.hu listája szerint - Budapesten a Nemzeti Galériában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a mesemúzeumban, a Kassák Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Ludwig Múzeumban, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, a Semmelweis orvostörténeti múzeumban, a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban, a Néprajzi Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban és a Nagytétényi Kastélymúzeumban; vidéken Széphalomban a Magyar Nyelv Múzeumában, Sárospatakon a Rákóczi Múzeumban, a vajai Vay-várban, a nyírbátori Báthori István Múzeumban, Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban, Gyöngyösön a Mátra Múzeumban, Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeumban, valamint a szentendrei és a szennai skanzenban. Az egyes múzeumi programokhoz előzetes regisztráció szükséges.

A címlapról ajánljuk