INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Czibere: a kormány a befogadó oktatásban hisz

InfoRádió / MTI
A kormány az inkluzív, befogadó oktatásban hisz, célja az, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek együtt tanuljanak a nem hátrányos helyzetűekkel - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Czibere Károly elmondta: az óvodákat, valamint az általános és a középiskolákat is érinti egy új pályázat, amellyel az integrációs pedagógiai rendszer megvalósítását akarják támogatni, ez ugyanis a felzárkóztatási politika egyik legfontosabb eleme.

A programnak elsőként az óvodai részét hirdették meg hétfőn - folytatta, hozzátéve: 550 óvodában mintegy 5500 gyermeket szeretnének elérni. Fontos azonban a pedagógusok átképzése is: új eszközöket, megközelítésmódokat kívánnak tanítani körülbelül 1000 dolgozónak.

A pályázati forrásokat olyan programokra lehet felhasználni, amelyek a korai képességkibontakoztatást, az együttnevelést szolgálják. A pályázás feltétele, hogy az intézmény feltérképezze a falai között nevelkedő hátrányos helyzetű gyermekek számát és szociális hátterét, valamint módszertant dolgozzon ki arra, hogyan vonna be szülőket, civileket a programjaiba.

A kormány célja, hogy ne maradjanak le a hátrányos helyzetű gyermekek, és ebben a mostani pályázaton kívül más intézkedések is segítenek, például hogy tavaly óta már hároméves kortól kötelező az óvoda, valamint hogy jelentősen kibővítették a gyermekétkeztetés rendszerét - mondta Czibere Károly.

A pályázat a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A hétfőn megjelent, óvodákra vonatkozó, Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támogatása című felhívás szerint a kormány "célul tűzte ki a hátrányos helyzetű, roma, illetve fogyatékossággal élő gyermekek érvényesülésének növelését a köznevelési és felsőoktatási rendszerben". A feltételeknek megfelelő projekteket 4,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítik.

A címlapról ajánljuk