eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin

A hitel nem támogatás - lapszemle

A Népszabadság arról ír, ugyanattól a cégtől rendel sínszálat a BKV, amelyiktől az 3-as metróét vették, de azok máris kezdenek kilapulni. A Magyar Idők úgy tudja, megszűnik a verseny a kórházi termékek piacán.

A Népszabadság arról ír, hogy a BKV 34 ezer sínszálat készül rendelni a metrófelújításhoz attól a cégtől, amely az előző években is szállított az M3-as metró részleges pályacseréjéhez. A sínek jó része egy év után elkezdett kilapulni, miközben legalább 15 évet ki kellett volna bírniuk.

A Magyar Idők úgy tudja, hamarosan csak a jelenleginél drágábban juthatnak majd műtősapkához, köpenyhez vagy operációs lepedőkhöz a kórházak, miután megszűnik a verseny az egyszer használatos, nem szőtt textíliák piacán. Az intézmények ma még tíz cégtől rendelhetnek ilyen terméket, de hamarosan kizárólag valamelyik börtöncégtől szerezhetik be azokat.

A Magyar Nemzet szerint a hitel nem helyettesíti a támogatást a lakásfelújításnál, a családok 87 százalékának nincs elegendő megtakarítása vagy jövedelme ahhoz, hogy vissza nem térítendő támogatás nélkül vágjon bele energiahatékonysági korszerűsítésbe. A lap azt írja, hogy a magyar épületállomány rendkívül elavult energiahatékonysági szempontból, a 4,3 milliós magyarországi lakásállomány mintegy 70 százaléka szorulna modernizálásra - írja a lap.

A Népszabadság arról ír, hogy meglepetést és felháborodást keltett a Budapesti Műszaki Egyetemen meghirdetett pályázat, amelyben Szíria régészeti terepmunkára keresnek egyetemistákat. A Külügyminisztérium utazásra nem javasolt térségek közé sorolja Szíriát, a kutatás vezetője szerint azonban nincs ok az aggodalomra. Major Balázs hozzátette: a terepmunkára sokszoros a túljelentkezés.

A Magyar Idők írása szerint a színesfémtolvajok évente százmillió forintos nagyságrendű kárt okoznak az Elmű-Émász társaságcsoportnak lopásokkal és rongálásokkal, és az E.On is többmillió forintos kárról számolt be több . Az E.On 2010-ben még 381 transzformátorrongálást regisztrált, tavaly már csak 15 esetben történt ilyen. A transzformátorok épségét ugyanis lopásjelző készülékek felügyelik.

A Napi.hu információ szerint a halálesetek egyharmada az orvostudomány jelenlegi állása szerint elkerülhető lenne az EU-ban. Magyarországon több mint 24 ezer ember azért halt meg, mert nem kapott megfelelő időben ellátását, ez a halálozások 41,5 százaléka. A korai halálozás egy részét a szívroham, a rák, a magas vérnyomás és tüdőgyulladás okozta.

A Magyar Idők interjút közöl a földművelésügyi miniszterrel. Fazekas Sándor a lapnak elmondta: a 2010-es kormányváltás óta felére csökkent a Magyarországon működő nagygazdaságok száma, így a hazai birtokszerkezetben a kisgazdaságok aránya egyre közelebb kerül a kormány által kitűzött 80 százalékos célhoz. A miniszter arról is beszélt, hogy a földértékesítési programban eddig 11 ezer termelő jutott termőföldhöz, jelentős részük családi gazdálkodóként vásárolt be az árveréseken.

A Világgazdaság arról ír, hogy eladja a balatonfüredi kikötőben parkoló vitorlásait, köztük egy, a Kék Szalagon is indult hajóját az MKB Bank. A 27 vitorlás kikiáltási ára 60 millió forint.

A lap szerint a kiárusítás oka az lehet, hogy a június végéig privatizálandó MKB Bank reorganizációjának egyik feltétele a szigorú költségcsökkentési program végrehajtása.

A Napi.hu arról számol be, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy kivonja-e a forgalomból a Magyar Nemzeti Bank az ötforintosokat. A lap szerint ugyanis az MNB érmegyártásra tavaly 3 milliárd forintot fordított, de hogy ebből mennyi tettek ki az ötösök, az nem derül ki. További részletek a 9 óra után kezdődő Üzleti Reggeli című műsorban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×