eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma

Sipos: növekszik az iskola és a pedagógus szabadsága

Az új Nemzeti Alaptanterv elfogadásáig átmeneti intézkedésekkel korrigálná a kormány az általános iskolai tanmeneteket. Az augusztusig elkészülő tanmenet-javaslatok minimalizálják majd a jelenlegi kerettantervi tananyagot - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

Az új Nemzeti Alaptanterv legkorábban 2018 szeptemberében lesz bevezethető – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára. Sipos Imre hozzátette: az átmeneti időszakban szeretnék elérni, hogy a napi kötelező óraszámban elsajátítható legyen a tananyag.

„Mivel azt a vitát most nem lehet megnyitni, hogy matematikából, magyarból vagy más tantárgyból az óraszámokat csökkentsük, ezért a nemzeti alaptanterv – a nemzeti tudásminimum – bázisán az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tanmenet-javaslatokat készít az általános iskola 1-8. évfolyama számára augusztus 16-ig. E tanmenet-javaslatok a jelenlegi tantervi tananyagot minimalizálják” – mondta Sipos Imre.

Ezek a tanmenet-javaslatok azt az üzenetet közvetítik majd az iskolák felé, hogy ez az a kötelező tananyag mennyiség, amit mindenütt el kellene sajátítani – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Azt is hangsúlyozta, hogy ha a tanuló, az osztály előrehaladása lehetővé teszi, akkor természetesen az iskola ennél többet is taníthat. A pedagógus és az iskola szabadsága tehát e tekintetben növekedni fog.

A jövőben megszüntetnék az egyes tananyagok kerettantervekben rögzített kötelező óraszámát is – mondta a továbbiakban a helyettes államtitkár.

Ennek értelmében a pedagógus dönthetné el, hogy egy adott témával mennyi ideig kíván foglalkozni.

„Emellett már most készülünk, hogy ajánlást teszünk arra: a negyedik és a nyolcadik osztály végén - egyelőre csak ebben a két szakaszban – mi lenne az a tudásszint, ahová a gyermeknek el kellene jutni” – jelezte a helyettes államtitkár.

Az általános iskola első két osztályában a tanmeneti javaslat lehetővé tenné, hogy a 45 perces órából 30 perc tanítás mellett 15 perc játékos egyéb foglalkozás is legyen, ezzel is megakadályozva, hogy a gyermekek hamar elfáradjanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×