INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

a nap hírei

a nap hírei

inforádió

Megtámadták a kvótareferendumot - a nap hírei

InfoRádió / MTI

Ankara nem tesz további lépéseket a migránsválság rendezésére a vízummentesség nélkül. A kétoldalú gazdasági együttműködés lesz a legfontosabb téma Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai budapesti megbeszélésén.

A nemzetgazdasági miniszter szerint belső megtakarításra, fejlesztésre és felhalmozásra kell építeni a gazdasági növekedést. Varga Mihály úgy vélte: további adósságcsökkentésre, a beruházások-fejlesztések vonzóvá tételére, valamint a fiskális fegyelem megtartására van szükség.

Az előmenetelhez kapcsolódóan és sávosan emelkedik a jövőben az állami tisztviselők illetménye, miután elfogadta az Országgyűlés az erről szóló javaslatot. A jogszabály július 1-jén lép hatályba, de egyes rendelkezései csak a jövő évtől.

Az ideinél 2,2 milliárd forinttal több jut a gyermekétkeztetésre a jövő évi költségvetésben. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy szakmai konferencián elmondta: a tervek szerint 74 milliárd forint fordítható majd a gyermekétkeztetési program finanszírozására.

A betelepítési kvótáról szóló népszavazást elrendelő parlamenti határozat ellen érkezett indítvány az Alkotmánybírósághoz. Bitskey Botond, a testület főtitkára elmondta: a döntést bárki megtámadhatja, jelen esetben egy magánszemély volt a kezdeményező. A bírói fórumnak 30 napja van az indítvány elbírálására, és soron kívül jár el az ügyben.

Újabb 15 bázisponttal 0,9 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. A jegybank szerint további mérséklés már nem várható.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Henkel Magyarország Kft.-vel. Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár elmondta: a cég a jövőben számos mérnöknek kínál állást és a kormány feladata, hogy Békés megyében olyan képzési rendszert alakítson ki, amely ezt biztosítani tudja.

Érthetőbb ítéletek születtek az utóbbi időben - közölte a Kúria elnöke Darák Péter az InfoRádio Aréna című műsorában azt mondta: a bírák az elmúlt hónapokban új struktúrában írják meg a határozatokat. Jelenleg egy munkacsoport vizsgálja az ítéleti bizonyosságot a legfőbb bírói testületnél.

A kétoldalú gazdasági együttműködés lesz a legfontosabb téma Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai budapesti megbeszélésén - közölte a magyar tárcavezető. Szijjártó Péter elmondta: szó lesz arról is, hogy az uniós szankciók és az orosz válaszlépések jelentősen visszavetették a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokat és kereskedelmi forgalmat.

Az uniós tagországok házelnökei egyetértettek abban, hogy Európa válságban van - jelentette ki Kövér László az Országgyűlés elnöke, az Európai Unió parlamenti elnökeinek kétnapos konferenciája után. A luxembourgi elnökség a mélyebb, politikai integráció erősítését jelölte meg, ugyanakkor az ettől eltérő módosító indítványokat is sikerült keresztülvinni.

Ankara nem tesz további lépéseket a migránsválság rendezésére a vízummentesség nélkül - közölte a török elnök. Recep Tayyip Erdogan az ENSZ Humanitárius csúcstalálkozóján emlékeztetett arra, hogy az egyezményben foglalt, a szíriai menekültek törökországi ellátásához nyújtandó több milliárd eurós támogatás még mindig nem érkezett meg.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018