eur:
393.85
usd:
369.08
bux:
65872.89
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A kormányfő szerint egyelőre nincs lehetőség a vendéglátás áfájának csökkentésére - a nap hírei

Nemzeti cselekvési program készül a magyar autóbuszgyártás megújítására. Elhunyt Rajhona Ádám színművész.

A kormányfő szerint megvan a forrás a magyar gazdaságban egy korszerű, kiszámítható és megbízható oktatási rendszer kialakításához. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban a 2017-es költségvetésben javasolt élelmiszeráfa-csökkentésről szólva hangsúlyozta: ez a kispénzűeknek jelenti a legnagyobb segítséget. Az éttermi szolgáltatásokat terhelő áfa 18 százalékra tervezett csökkentésére utalva azt mondta: egy lépésben 5 százalékra szerette volna mérsékelni a terhet, de erre jelenleg nincs lehetőség.

Minden eddiginél nagyobb mértékű együttműködést sürget az Európai Unió és a NATO között a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a NATO-külügyminiszterek brüsszeli tanácskozása után azt mondta: története legsúlyosabb válságát éli át az Unió, mivel a bevándorlási krízis miatt nőtt a terrorfenyegetettség és romlott a közbiztonság.

Elfogadta a nemzeti autóbuszgyártás cselekvési programjáról szóló előterjesztést a kormány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: tárcája hamarosan kidolgozza a nemzeti autóbuszgyártás megerősítését szolgáló lépéseket a társminisztériumok bevonásával.

Jövőre mintegy 100 milliárd forinttal több áll rendelkezésre a vidékfejlesztés finanszírozására, mint az idén - közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György elmondta: a növekmény legjelentősebb hányadát a vidékfejlesztési és a halászati programok támogatására szánt források növekedése teszi ki.

A Déli pályaudvar egyes funkcióinak megtartása mellett érvelt a II. kerületi polgármester. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP politikusa azt mondta: erre a Budán élők és dolgozók érdekében lenne szükség, mert a Déli évtizedek óta fontos, metrókapcsolattal rendelkező pályaudvar.

Nőhet a zöld felület aránya a Városligetben a tájépítészeti pályázat győztesének tervei alapján - mondta Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László az InfoRádióban elmondta: 4 új nagy intézmény kerül a Városligetbe, a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, a Városligeti színház és a Biodóm, Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka, több régi épület mellett megújul a Páva-sziget és az Olof Palme sétány is.

Hosszan tartó betegség után elhunyt Rajhona Ádám színművész. 73. éves volt. Rajhona Ádám kiemelkedő jellemábrázoló képességű karakterszínész volt. Művészi pályafutásáért Jászai Mari-díjjal, Kölcsey-díjjal és Móricz Zsigmond-díjjal tüntették ki, megkapta a Vígszínház Ruttkai Éva-emlékgyűrűjét. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2014-ben érdemes művészi címmel tüntették ki.

Németországban vizsgálatot indított a kormány 30 dízelüzemű autótípus feltűnően magas szén-dioxid-kibocsátása miatt. A Volkswagen-csoport dízelbotrányával összefüggésben 53 modellt vizsgáltak be a hatóságok. Azt később hozzák nyilvánosságra, hogy milyen gyártók típusainál találtak kiugró káros anyag kibocsátást.

Franciaország északi részén korlátozták a benzinkutakon eladható üzemanyag mennyiségét a hatóságok, miután kedd óta kamionosok tartják blokád alatt az olajfinomítókat és üzemanyag-raktárakat. A sofőrök attól tartanak, hogy az új munkajogi törvények miatt többet kellene dolgozniuk kevesebb bérért. A tiltakozás miatt számos településen csütörtök óta nem lehet üzemanyaghoz jutni.

Több mint féléves csúcsra emelkedett a kőolaj világpiaci ára, miután világszerte ellátási zavarok merültek fel. Kereskedők szerint a túlkínálat visszaesése és az árak emelkedése csak átmeneti, ugyanakkor az ellátási zavarok miatt mintegy 2,5 millió hordóval csökkent a napi kitermelés. Szakértők arra számítanak, hogy az olaj hordónkénti ára 35-40 dollárra csökken, a mostani 50 dollár körüli szintről.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×