eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tarlós: elkészültek a római-parti védmű tervei

Elkészültek a római-parti védmű tervei, a mobilgát építése miatt mindenképpen fákat kell kivágni - mondta Tarlós István főpolgármester.

A főváros vízgazdálkodási tervei a nagy sportesemények és az árvízvédelmi fejlesztések tükrében témájú szakmai napon Tarlós István közölte, szerdán tájékoztatták arról, hogy elkészültek a védműtervek.

Hozzátette, "fákat mindenképpen ki kell vágni, e nélkül a védműépítés nem úszható meg".

Tarlós István azt mondta, a tervek szerint 2018 végére befejezhetik a több mint huszonöt éve húzódó beruházást.

A védmű nyomvonala szakmai javaslatok alapján dől majd el - jegyezte meg.

A főpolgármester jelezte, még ezen a nyáron közszemlére teszik a partrendezés látványterveit a Római-part több pontján.

Úgy fogalmazott: "a Római-part árvízvédelmének megerősítése, a mobil védmű megépítése nem az élővilág elleni merénylet, a vízvédelmi rendszerrel a fővárost akarjuk megvédeni, és egyben élhető városi teret szeretnénk kialakítani".

Szólt arról is, hogy még ebben az évben befejezik a komplex fővárosi vízgazdálkodási koncepciót. Ez a dokumentumcsomag tartalmazza - a többi között - a meglévő védművek teljes geodéziai, hidrológiai vizsgálatát és a fejlesztési terveket.

Tarlós István közölte, európai uniós fejlesztési pénzekből mintegy 28 milliárd forintot fordítanak a magas kockázatú vízvezetékszakaszok, elsősorban az azbesztcement vezetékek cseréjére.

A főpolgármester hangsúlyozta: a klímaváltozás elleni küzdelem mindenkit érintő világméretű probléma és feladat. A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váltak és válnak a szélsőséges időjárási események: Európában 1998 és 2014 között száznál több nagy árvíz volt, ezek több mint 700 emberéletet követeltek, mintegy félmillió embert kellett kitelepíteni, a gazdasági károkat körülbelül 30 milliárd euróra becsülik - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az országban vannak olyan területek, ahol az elmúlt 15 évben felgyorsult a kiszáradás, de ezektől pár száz kilométerre vannak olyan helyek, ahol jelentős árvizek és belvizek nehezítik a mezőgazdasági munkákat.

Az elmúlt 15 évben négyszer is "rekordokat döntögetett", 2013-ban pedig olyan "veszedelmes méreteket" öltött az ár, hogy a mértékadó árvízszintet jogszabályi szinten szigorítani kellett - mondta Tarlós István.

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a 2017-es vizes világbajnokságról (vb) és a 2024-re tervezett olimpiáról szólva elmondta: a világbajnokság óriási lehetőség Budapest számára, a vb és az olimpia 2024-es megrendezésére képes a főváros.

A vizes vb kapcsán közölte, mintegy 20 milliárd forintos projektről van szó, a fő fejlesztési csomag a Margitszigetre irányul: legkésőbb 2017 elejéig megvalósul a sziget teljes csatornázottsága, azt követően a gerincutat teljes szélességében átépítik. Lesznek továbbá rekreációs fejlesztések, sok leromlott területet megújítanak, és lesznek új nyilvános illemhelyek is.

A vizes vb-től független projekt a Palatinus strand fejlesztése, amelynek eredményeképpen az egész évben látogatható lesz.

A tervezett 2024-es olimpiáról szólva Szeneczey Balázs hangsúlyozta: minden építményt úgy terveznek, hogy azokat a játékok után ne kelljen lebontani. Példaként említette, hogy az olimpiai és a médiafalu szálláshelyeit is úgy tervezik, hogy azok lakásként vagy kollégiumi férőhelyként hasznosulhassanak a későbbiekben.

Közölte, a sportlétesítmények közül az olimpiai stadion az, amelyet nem építenének meg az olimpia megrendezése nélkül, minden egyéb más helyszínt létrehoznának ettől függetlenül is.

A vízgazdálkodási és vízépítési szakmai napot a fővárosi önkormányzat a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarával közösen szervezte.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×