eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Önvezető autókat is tesztelhetnek a zalaegerszegi tesztpályán

Önvezető autók tesztelésére is alkalmas járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen. A 40 milliárd forintos beruházással a kabinet célja, hogy Magyarország Európa járműipari innovációs központja legyen. A 2017 végére elkészülő, csaknem 40 milliárd forintból épülő tesztpálya a tervek szerint 350 munkahelyet teremthet - mondta az InfoRádiónak a város polgármestere.

Két héttel ezelőtt döntött a kormány a Dunántúlra tervezett járműipari tesztpálya megépítéséről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Műegyetemen tartott, a Jövő autója című konferencián.

„Ez Zalaegerszegen fog majd megvalósulni, amely mesterségesen előidézett körülmények között lehetővé teszi a járművek vizsgálatát, többek között az autonóm járművek tesztelését is.”

A kormány tervei szerint a 35 milliárd forintos állami támogatással és Zalaegerszeg 3,1 milliárd forintos fejlesztésével létrejövő, 2017 végéig elkészülő beruházás is azt szolgálja majd, hogy Magyarország Európa járműipari innovációs központja legyen.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere szerint nagyjából 350 munkahelyet teremthet a városban az akár önvezető autók tesztelésére is alkalmas pálya.

„Azért esett a választás Zalaegerszegre, mert egyrészt nagyon fontos a helyi gazdaság további fejlesztése és újabb munkahelyek teremtése, másrészt a várost ötszáz kilométeres körben csupa autóipari gyár – Renault, Volkswagen, Audi, Suzuki, Opel, Mercedes - veszi körbe. Ezek középpontjában helyezkedik el Zalaegerszeg, egy olyan semleges város, ahol ezek a gyárak folyamatos tesztelést tudnak végezni.”

A terv része a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése Zalaegerszegig, továbbá a kabinet 27-ről 18 százalékra csökkentheti már jövőre a járműipari szolgáltatások ÁFÁ-ját.

A kormányhatározatban a tesztpálya elkészülésének végső dátuma 2017. december 31.

„Az elkészítésben számos partner működött közre, és az oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs anyagát a zalaegerszegi Pannon Egyetem valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésével készült el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×