INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Vigyázat! Erősödik az UV-sugárzás!

Infostart / InfoRádió
Óvatosságra intenek a szakértők: az egyre több napsütéses időszak miatt már májusban is erős lehet az UV-sugárzás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az országban több helyen méri és honlapján folyamatosan közzéteszi az adatokat.

Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat öt helyen méri az UV sugárzást: Budapesten, Kecskeméten, Kékestetőn, Siófokon és Keszthelyen. A mérőhálózat 1994 óta működik, a siófoki jóval később, 2009-ben kapcsolódott a rendszerhez – mondta el az InfoRádiónak Tóth Zoltán légkörfizikus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hozzátette, hogy a figyelőszolgálat egész évben működik, de az adatait áprilistól teszik folyamatosan közzé a honlapon, tekintettel az egyre gyakoribb erősen napos időszakokra.

Eddig nagyon erős UV-sugárzást nem mértek és általában sem jellemző, hogy májusban nagyon magasra emelkedne ez a szint – jelezte a szakember.

Abban, hogy a föld felszínére mennyi sugárzás érkezik, a legfontosabb tényező a nap magassága. Májusban még nem annyira nagyok ezek az értékek, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a másik igen fontos befolyásoló tényező a légkör ózontartalma – magyarázta Tóth Zoltán.

Ha egy adott időben az ózontartalom kevesebb, akkor több UV-sugárzás érkezik a földre, ha pedig több az ózon, akkor kevesebb a sugárzás. Az ózontartalmon pedig napról napra is változik. Van ugyanakkor egy általános éves menete is: kora tavasszal, március környékén vannak a legmagasabb ózon-értékek és ősszel a legkisebbek – ismertette a szakértő.

Ilyenkor májusban, mint mondta, normál esetben még nem annyira kicsik az ózon-értékek. Így a napmagasság és az ózon kettősének eredőjeként elég magas UV-értékek tudnak már lenni, de még nem olyan kiugróan nagyok, hogy figyelmeztetést kelljen emiatt közzétenni. Ilyen esetek még elenyésző számban fordulnak csak elő. Inkább júniusban, de főleg júliusban mérnek kiemelkedő értékeket – mutatott rá a légkörfizikus.

Abban az esetben ad ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést másnapra, ha a várható UV-sugárzás maximális értéke az ország legalább felén eléri a 7,5-ös indexértéket – mondta Tóth Zoltán.

Kapcsolódó hang

Vigyázat! Erősödik az UV-sugárzás!
 


A címlapról ajánljuk