eur:
390.32
usd:
365.43
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ha nem ilyen a napszemüvege, jobb, ha kidobja

Ismét napszemüvegeket vizsgál a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A szervezet szóvivője senkinek nem javasolja, hogy piacokon vagy aluljárókban vásároljon napszemüveget. A 4-es filterkategóriába tartozó napszemüvegeket például nem szabad vezetéshez használni.

A nyári szezon előtt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság újra gyakrabban vizsgálja a napszemüvegeket – mondta Vermes Bella.

"Az UVA és az UVB sugarak bőrproblémát és számos szembetegséget okozhatnak.  Ezért fontos az, hogy nyáron napszemüveggel védekezzünk a káros sugarak ellen. Különösen fontos, hogy a napszemüveg, amit hordunk, megfelelő védelmet nyújtson" - figyelmeztetett a szóvivő.

„A jó napszemüveg lencséje maximális védelmet nyújt a napsugárzás káros hatásai ellen: csökkenti a szembe jutó fény mennyiségét, egyenletesen szűri a különböző színeket, nem torzít, és sérülésmentes” - sorolta Vermes Bella.

A hatóság szóvivője arról is beszélt, kinek milyen lencséket érdemes viselnie.

„A napszemüvegek vásárlásánál érdemes azt figyelembe venni, hogy milyen célra vesszük. A barna lencséjű napszemüveg nyugtatja a szemet, növeli a kontraszt- és mélységlátást. Ideális lehet egy ilyen lencse például hegymászáshoz, síeléshez vagy horgászathoz. A szürke lencse torzítja legkevésbé a színeket, a természetes árnyalat elősegíti a tökéletes látást. A zöld lencséjű napszemüvegek jól használhatóak gyengébb fényviszonyok között is. A sárga lencséjűek pedig fokozzák a kép élességét, jól használhatóak ködben” - sorolta Vermes Bella.

A hatóság szóvivője kiemelte, hogy a napszemüveg-forgalmazóknak fontos előírásokat kell betartaniuk.

„Meg kell adnia a gyártónak, illetve a forgalmazónak néhány információt, például a gyártó, forgalmazó nevét, címét. A tájékoztatót a napszemüveg keretén, vagy levehető címkén, vagy csomagolásán kell feltüntetni. Nagyon fontos azt is jelezni, hogy a 0-4-ig terjedő skálán melyik filterkategóriába tartozik a napszemüveg” - közölte a szóvivő.

"A 4-es kategóriánál nagyon fontos jelezni, hogy nem alkalmas vezetéshez és országúti használathoz. Ezt a figyelmeztetést vagy szöveggel, vagy szimbólummal jelölni kell" - emelte ki Vermes Bella.

Hozzátette, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság tavaly húszféle napszemüveget használt, közülük három nem felelt meg az előírásoknak. 

Elmondta, hogy a napszemüvegekkel kapcsolatban ritkán kapnak panaszt. De a hatóság minden évben kiemelten kezeli a napszemüvegek ellenőrzését, hiszen pusztán ránézésre nem lehet megállapítani egy napszemüvegről, hogy megfelelő-e vagy sem. 

Vermes Bella senkinek nem javasolja, hogy piacokon vagy aluljárókban vásároljon napszemüveget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×