eur:
393.03
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Van, hogy észre sem vesszük: épp hackertámadás áldozatai vagyunk

Komoly biztonsági kockázatot rejt a vállalatok számára, hogy az emberek internetes biztonsági ismeretei gyengék - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Deloitte kiberbiztonsági tanácsadás üzletág vezetője. Antal Lajos szerint folyamatos képzéssel és megfelelő felkészüléssel elejét lehet venni vagy legalábbis csökkenteni lehet a kibertámadások kockázatát.

A Deloitte kiberbiztonsági tanácsadás üzletág vezetője kijelentette technológiai biztonsági szempontból a vállalatoknak megvan az erőforrása, kapacitása arra, hogy problémákat megoldjanak, rendszereket fejlesszenek. Hozzátette, az emberi része azonban nagyon nehéz.

„Biztonsági szempontból fontos, hogy valaki mennyire tudatosan áll egy számítógép használatához. Az a tapasztalat, hogy ha valahol nehéz átvinni egy változást, inkább a személyek viselkedésében jelenik meg, mintsem a technológiában” - közölte Antal Lajos.

Leginkább az jelenti a problémát, hogy úgy támadnak a hackerek, hogy a megtámadott személy nem biztos, hogy érzékeli: áldozattá vált – hangsúlyozta a szakember. Antal Lajos példaként említette, ha valaki kap és megnyit egy nem különösebben gyanús csatolmányt is tartalmazó e-mailt, akarva akaratlanul elindít egy rosszindulatú programkódot.

„Erre egy átlagfelhasználó nincs felkészülve” - jelentette ki a Deloitte kiberbiztonsági tanácsadás üzletág vezetője.

Ennek veszélyeiről Antal Lajos úgy fogalmazott, onnantól kezdve, hogy egy támadó képes futtatni egy rosszindulatú programkódot egy személyi számítógépen, lehetősége van arra, hogy a felhasználó jogosultságaival kihasználja a sebezhetőségeket, és akár esetleg magasabb jogosultságokkal programkódot futtasson. Lehet, hogy a hackerek erőforrásként akarják használni a megtámadott gépet, és bevonják egy úgynevezett botnet hálózatba. Ekkor egy központi számítógéphez csatlakozva utasításokat vár és hajt végre, részt vehet például más gépek elleni támadásban vagy elosztott számítógépes kapacitásként jelszótörésre is használható – sorolta a szakember.

A megelőzéshez a biztonsági tudatosságot folyamatosan fejleszteni kell – hangsúlyozta Antal Lajos.

„Nagyon fontos a felhasználók félévente-évente ismételt képzése. A tudatosságot fenntartó időszakos kampányok is segíthetnek” - mondta a Deloitte kiberbiztonsági tanácsadás üzletág vezetője.

Hozzátette, az informatikai szakemberek továbbképzése is elengedhetetlen, náluk sokszor alkalmazzák azt a szimulációs gyakorlatot, hogy egy, legálisan működő, felbérelt támadó csapat megtámadja a vállalat informatikai rendszerét, a másik oldalon pedig figyelik, hogy erre milyenek a reakciók, mikor veszik észre, és utána mi történik.

„Olyan, mint egy katonai gyakorlat, folyamatosan fenntartják a figyelmet és a felkészültséget, ami ahhoz szükséges, hogy egy tényleges valós támadás esetén hatékonyan tudjanak reagálni” - jelezte Antal Lajos.

További részletek az InfoRádió Vállalatok és Piacok című magazinjának péntek esti adásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×