eur:
389.45
usd:
361.9
bux:
68631.13
2024. május 7. kedd Gizella

Varga: Jövőre minden magyar ember tehet egy lépést előre

Benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét a nemzetgazdasági miniszter. 2017-re stabil költségvetést terveztünk, jövőre minden magyar ember egy lépést tehet előre saját életében – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a büdzsé tervezetének benyújtásakor.

Az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás költségvetését nyújtom most be” - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A tervezett makrogazdasági mutatókról a tárcavezető a következőket mondta: „A kedvező fiskális és reál-gazdasági folyamatoknak köszönhetően olyan költségvetést adhatok át, amely 2017-re 3,1 százalékos növekedéssel és 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.”

Varga Mihály aláhúzta, hogy az állam működési kiadásait nullszaldósra tervezték a költségvetésben, hiány csak a fejlesztések miatt szerepel a tervezetben.

„A most benyújtott költségvetési javaslat minden szakterület számára többletforrást tartalmaz a 2016-os számokhoz képest. Így oktatásra 270 milliárd forinttal költünk többet, egészségügyre 167 milliárd forinttal, társadalombiztosítási és jóléti szférára 155 milliárd forinttal biztosít többet a költségvetés” - közölte Varga Mihály.

Az adócsökkentésről szólva Varga Mihály megismételte, hogy a kormány 5 százalékra vágja a tej, a tojás és a baromfihús forgalmi adóját, illetve csökkenti az éttermi szolgáltatások és az internet-hozzáférés áfá-ját is. A büdzsé megőrzi a nyugdíjak reálértékét, emellett bővülnek a családi adókedvezmények, és kiterjesztik az életpálya-programokat, továbbá a költségvetés fedezetet nyújt a felsőoktatásban, a kulturális szférában, illetve az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók bérfejlesztésére.

Varga Mihály aláhúzta, hogy a 35 milliárdos stabilitási tartalékkal több mint 200 milliárd forintos tartalékot képzett a kabinet.

„Az előre nem várt kockázatok kivédése érdekében a kormányzat ismét két típusú központi tartalékot képzett. Ennek egyik eleme az országvédelmi alap, a másik pedig a rendkívüli kormányzati intézkedések tartaléka. Ezek együttesen 170 milliárd forintot tartalmaznak 2017-re” - ismertette a nemzetgazdasági miniszter.

A tervezetet az Országgyűlés nevében átvevő Gulyás Gergely, a Ház alelnöke elmondta, hogy a jövő évi költségvetés országgyűlési vitája várhatóan a május 10-ei héten kezdődik, záró szavazását pedig június 13-án hétfőn tarthatják.

A büdzsé tervezetéről bővebben csütörtök este fél nyolctól, Parlamenti Patkó című magazinunkban hallhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×