INFORÁDIÓ 
2019. november 14. csütörtök
Aliz

tarlós istván

uber

aréna

Tarlós István: Sajnos nem tilthatjuk be az Ubert

InfoRádió

Nem zárkózunk el az egyeztetéstől, de eszköztelenek vagyunk az Uberrel szemben - mondta Tarlós István főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Nem vagyok rutintalan taxisügyben, hiszen én vagyok az egyetlen Budapesten, aki polgármester volt már az első taxis sztrájk idején is. De amiért most tiltakoznak a taxisok, az már nem a mi kompetenciánk” - mondta Tarlós István.

Hozzátette: 68 egyeztetés előzte meg a 2013-ban megalkotott új taxirendeletet, amelyet a taxisok érdekében is hoztak meg, mert elképesztő állapotok uralkodtak. 

„A 2013-as rendeletben a fix tarifa a taxisok kérése volt, mi az ő kérésüket teljesítettük. De 2013-ban még senki nem álmodott arról, hogy megjelenik az Uber. Én szeretnék újra egyeztetni a taxisokkal és részben a taxisokat védem, hiszen ők vállalták a rendeletben foglaltakat. Sokkal átláthatóbb lett a sárga taxik működése, mint amilyen eddig volt. Az Uber adófizetésével kapcsolatban viszont felmerülnek bizonyos kétségek. Megjelent egy társaság, amelynél az adó csak esetlegesen hajtható be, míg a taxisok teljesítik a feltételeket és adóznak. Az Uber működése a főváros taxirendeletének nem felel meg. De arra nincsen módunk, hogy betiltsuk az Ubert. Ez nem önkormányzati kompetencia” - fejtette ki Tarlós István.

Tarlós István: Sajnos nem tilthatjuk be az Ubert

A főpolgármester arra kérte a taxisokat, hogy ne bénítsák meg a főváros közlekedését abban a formában, ahogyan kedden bejelentették, azaz minden héten ezen a napon. 

"Azt kérem a taxisoktól, hogy városi közlekedési galibákat ne állítsanak elő rendszeresen. Ugyanakkor veszélyesnek tartom az Uber-ügyet, mert hosszú távon nem tudom, mennyire lesznek korlátozhatók. Bár ismereteim szerint például Franciaországban betiltották őket" - tette hozzá a főpolgármester.

Tarlós István szerint a BKK ellenőrzései nem jelentenének megoldást.

"A BKK nem képes minden uberes mellé egy ellenőrt állítani. Bár amelyik uberes sofőr lebukik, annak ez sokba kerülne, kapacitás hiányában ez nem megoldható. Nem tudom, mi a megoldás, ez parlamenti kompetencia és törvényalkotási kérdés. Mi sajnos nem tilthatjuk be az Ubert, annak ellenére, hogy a főváros taxisrendeletének nem felel meg a működésük” - emelte ki.

A főpolgármester azt mondta: csak annyit tudnak tenni, hogy áttekintik a taxis rendeletet.

„Ha indokolt hozzányúlni, akkor hozzányúlunk. Nem zárkózunk el az egyeztetéstől, de az Uber a taxisrendelettel nem orvosolható. Eszköztelenek vagyunk az Uberrel szemben” - fogalmazott Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018