eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Költségvetés, alapkamat, taxisok - a nap hírei

Benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét a nemzetgazdasági miniszter. Ismét csökkentette a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. Készek minden kedden demonstrálni a taxisok, ha a hatóságok nem intézkednek az illegális fuvarozók ellen

Június 13-án fogadhatja el a jövő évi költségvetést a parlament - közölte Gulyás Gergely parlamenti alelnök, miután átvette a jövő évi büdzsé tervezetét a nemzetgazdasági minisztertől. Varga Mihály kiemelte, hogy minden szakterület számára többletforrást biztosítana a kormány. Oktatásra például 327 milliárdot, egészségügyre 167-et, tb- és jóléti kiadásokra 155 milliárd forintot. Továbbá 170 milliárd forint tartalék van a költségvetésben.

A jövőben a nemzeti bank által alapított gazdasági társaságoknak csak azokat az adatait védheti titkosság, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét. Az Országgyűlés kedden szavazta meg a jegybanktörvény módosítását, miután az Alkotmánybíróság a korábbi változat egyes részeit alaptörvény-ellenesnek ítélte. Kikerült a jogszabályból a jegybanki alapítványok adatkiadásának korlátozása, azokat az Állami Számvevőszék ellenőrzi. A törvénymódosítás része maradt ugyanakkor, hogy a jegybankelnök havi bére 5 millió forintra, az alelnöké ennek 90 százalékára emelkedik. Az ellenzéki pártok bírálták a módosított jegybanktörvény egyes pontjait.

Az adatváltozások bejelentéséről és több más jogszabály módosításáról is döntött az Országgyűlés. Július 1-jétől az állampolgároknak elég lesz egy hatóságnál bejelenteni az esetleges adatváltozásokat. Az új szabályozás alapján ezentúl pénzügyi intézmények is nyújthatnak postai szolgáltatást kistelepüléseken. Emellett elfogadta az Országgyűlés az újabb egészségügyi törvénycsomagot, amely tíz jogszabályt érint.

A kormány egészségügyben tett intézkedéseit bírálták az ellenzéki képviselők az ágazatról tartott parlamenti vitanapon. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője az egészségügyi dolgozókkal egyeztetett azonnali megoldásokat sürgetett. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: a kabinet magára hagyta az egészségügyet. Schiffer András, az LMP vezérszónoka szerint az idei év nagy kérdése, hogy az egészségügy túléli-e 2016-ot.

Benyújtotta a Fidesz az Országgyűlésnek a terror-veszélyhelyzetre vonatkozó, különleges jogrendet létrehozó alkotmánymódosító javaslatát. szükség esetén a Magyar Honvédség erőit is igénybe lehetne venni az ország biztonságának garantálásáért. A kormány a terrorveszélyhelyzet idején rendeletet alkothat, amellyel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet. A honvédelmi miniszter több alkalommal egyeztetésre hívta a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit. Az MSZP nem vett részt a megbeszéléseken.

Újabb 15 bázisponttal 1,05 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A Monetáris Tanács az előző, március 22-i ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust. Az indoklás szerint az irányadó ráta mérséklése mindaddig folytatódik, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével.

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. éves közgyűlése az igazgatóság által javasolt 72 forintos részvényenkénti osztalékot. A gyógyszeripari vállalat a tavalyi 61 és félmilliárd forint adózott eredményéből csaknem 13 és félmilliárd forintot fizet ki osztalékként június 15-étől. Bogsch Erik vezérigazgató a közgyűlésen sikeresnek értékelte a Richter 2015-ös évét.

Tart a 3-as metró szerelvényeinek felújítása és hamarosan megkezdődhet a teljes vonal rekonstrukciója - erősítette meg a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy a munka decemberben indulhat, és a tervek szerint 2019 nyarán fejeződik be. A kieső járatok pótlására 150 autóbuszt vásárol a főváros. A taxisok demonstrációjával összefüggésben a főpolgármester hangsúlyozta: bár az Uber közösségi fuvarmegosztó szolgáltatás tevékenysége ellentétes a budapesti taxisrendelettel, a fővárosnak nincs eszköze és hatásköre a törvények betartatására.

Ezentúl minden kedden demonstrálnak a taxisok a fővárosban, amíg az illetékes hatóság nem intézkedik az illegális személyszállítás betiltásáról - közölte a mai (kedd) taxis demonstráció egyik szervezője. Gottlieb Géza az InfoRádióban megismételte a kormányzattal folytatott januári tárgyalásukon megfogalmazott követelést, amely szerint a hatóságoknak érvény kell szerezniük a jogszabályoknak, és fel kell lépniük az illegális szolgáltatók ellen.

A paksi atomerőmű új reaktoraiba a legfejlettebb technológia kerül, amely rendkívüli helyzetekben is megakadályozza, hogy radioaktivitás jusson a környezetbe - jelentette ki a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila az M1-en a 30 évvel ezelőtti csernobili katasztrófa üzenetének nevezte, hogy az emberi tényezőnek nagy szerepe van a tervezésben, üzemeltetésben és karbantartásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×