eur:
389.61
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mire használják a felhőszolgáltatók az adatainkat?

A magyar internetezők hozzávetőleg mintegy 80 százaléka használ valamilyen felhő szolgáltatást. Ez sok esetben azonban nem tudatos választás eredménye, hanem a használt program nyújtotta automatikus lehetőség - mondta el Deliága Ákos, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének Adatközpont- és felhő munkacsoport vezetője. A beszélgetés apropóját az adja, hogy a Microsoft pert indított az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztérium ellen, mivel a cég nem ért egyet azzal, hogy az amerikai bűnüldözési szervek a felhasználók tudta nélkül vizsgálhatják felhőben tárolt adataikat.

„Magyarországon jelenleg az adatok alapján a hazai kis – és középvállalatok körülbelül 3%-a veszi igénybe a felhőszolgáltatásokat. Ahogy megyünk a nagyvállalatok felé, ez már 8%, vagyis jóval nagyobb az arány, de Nyugat-Európában ez akár a 40-60 %-ot is elérheti” - mondta Deliága Ákos, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének Adatközpont- és felhő munkacsoport vezetője.

Hozzátette: magánszemélyek végfelhasználóként is nagyon sok ingyenes szolgáltatást kapnak felhőszolgáltatásból.

„Ha valamit ingyen kapunk, akkor mi magunk vagyunk a termékek. Tehát ha egy levelezőrendszer vagy más szolgáltatás ingyenes, akkor a szolgáltató nagyon sok online reklámmal támad minket. A vállalati szegmensben ez teljesen másként néz ki, hiszen ott sokkal tudatosabbak az informatikai vezetők és a cégvezetők az információ szabad biztonságának témájában” - fogalmazott a szakértő.

Mint mondta, végeztek nem reprezentatív felmérést a lakosság körében, ebből kiderült, hogy 80% feletti a felhőhasználók aránya. Tehát akinek a kezében van egy okostelefon, magánszemélyként felhőhasználónak számít.

„A laikus felhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy az adataikat a szolgáltató éppen mire használja fel. Ebben nagyon nagy felelőssége van a jogalkotóknak és a felügyelő szerveknek. Felmerülnek olyan kérdések, hogy például ha feltöltök egy fotót egy felhőszolgáltatásba, akkor az kinek a tulajdona. Ha egy adott szolgáltatónál szeretném megszüntetni a fiókomat, akkor le tudom-e töröltetni az adataimat” - hangsúlyozta Deliága Ákos.

Hozzáfűzte: a felhőszolgáltatások felhasználói oldalról kényelmi funkciókkal rendelkeznek.

„A kedvenc példám az egyik közösségi navigációs szoftver, amelynek használatával sokkal biztonságosabban lehet közlekedni, mert előre tájékoztat balesetekről, elkerülhetek dugókat, amivel spórolhatok az üzemanyag-fogyasztáson. Ezek mind nagyon fontos információk, amellyel a felhőszolgáltató jobbá teszi az életünket, de cserébe ezért ingyenes szolgáltatásért valószínűleg használják az adatainkat” - mondta Deliága Ákos, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének Adatközpont- és felhő munkacsoport vezetője az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×