eur:
388.97
usd:
360.69
bux:
68446.16
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány szerint ezzel árulhatja el egy ellenzéki párt a normáikat

Az az ellenzéki párt, amely alkotmánybíró-jelölésével hozzájárul az Alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásához, elárulja az ellenzéki normákat - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Tavasszal összesen négy új alkotmánybírót kellene megválasztania az Országgyűlésnek, mivel jelenleg egy alkotmánybírósági mandátum betöltetlen, három pedig - az elnökével együtt - hamarosan lejár.

A Demokratikus Koalíció - bár, mint frakcióval nem rendelkező pártot fel sem kérték - nyomatékosan próbálja rávenni az MSZP-t és az LMP-t, hogy ne vegyenek részt a jelölési folyamatban, mert a DK álláspontja szerint ezzel legitimálnák azt.

Álláspontját Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában is megerősítette.

"Ma iszonyatos Fidesz-túlsúly van az Alkotmánybíróságon. Hozzájárulni egyetlen egy jelöléssel, amiben fönntartja a Fidesz a vétójogot - még ott is, a pimaszság teteje magunk között szólva, hogy ezt törvényesnek és normálisnak tekintsem -, hát, aki ezt megcsinálja, az elárulja énszerintem a demokratikus ellenzéki normákat, a választóit, a saját erkölcsét, a saját korábbi politikáját, tehát én azt gondolom, hogy sem az LMP, sem az MSZP nem vehet részt ebben a folyamatban." - fogalmazott.

Arra, hogy így egyik párt sem befolyásolhatná az Alkotmánybíróság összetételét, Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy akkor sem volna valódi beleszólásuk, ha jelölnének egy alkotmánybírót.

Az MSZP egyébként nem jelöl alkotmánybírót, nem vesz részt a folyamatban, és nem is támogatja azt, inkább benyújt egy javaslatot az Alkotmánybíróság függetlenségének és szakmaiságának garantálására. Az LMP azonban részt vesz a folyamatban, mivel a párt álláspontja szerint azok, akik blokkolják ezt, csak saját érdekeiket nézik.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×