eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Államkötvény-kibocsátási megállapodást kötött Magyarország és Kína - a nap hírei

Benyújtotta a bankadóról szóló törvényjavaslatot a nemzetgazdasági miniszter. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett nagy cégek mellett a közepes vállalatokat is szeretné ösztönözni a tőzsdére lépésre a Magyar Nemzeti Bank.

Államkötvény-kibocsátási megállapodást kötött Magyarország és Kína. Az egyezményt Orbán Viktor miniszterelnök és Tien Kuo-li, a Bank of China elnöke írta alá Pekingben. A közép-kelet európai régióban elsőként Magyarország bocsát ki kínai valutában jegyzett államkötvényt. A kibocsátás a várakozások szerint elősegíti majd azt a törekvést, hogy Magyarország bővítse ázsiai befektetői körét.

Benyújtotta a bankadóról szóló törvényjavaslatot a nemzetgazdasági miniszter. A tervezettel a bankadó következő évekre szóló mértékét kívánják mérsékelni. A törvényjavaslat kedvezményeket tartalmaz azoknak a bankoknak, amelyek növelik vállalati és lakossági hitelállományukat. A módosító javaslat szerint a különadó, azaz a bankadó mértéke hitelintézet esetén az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,15 százalék, az e feletti összegre 0,31 százalék lesz 2016-ban.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett nagy cégek mellett a közepes vállalatokat is szeretné ösztönözni a tőzsdére lépésre a Magyar Nemzeti Bank. Nagy Márton, a jegybank alelnöke az M1-en úgy fogalmazott: ezek a cégek ugyancsak képesek lesznek egy külön szekcióban, külön listán szerepelni. Hangsúlyozta: olyan ösztönző rendszert kell kidolgozni, amelynek segítségével egyre több vállalat mehet tőzsdére.

Erősíteni kell a budai Vár kormányzati funkcióit - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés Kulturális bizottságának ülésén. Lázár János elmondása szerint a Belügyminisztérium az Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. szám alatti ingatlanegyüttesbe költözik, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium a Szentháromság tér 6. szám alatti ingatlanban kap helyet.

Jelentős közlekedési fejlesztések valósulhatnak meg a Balaton környezetében a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszak forrásaiból - jelentette ki a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke. Bóka István, Balatonfüred polgármestere az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése alapján több mint 300 milliárd forint jut a térség fejlesztésére. A tervezett közúti beruházások között említette az M7-es és M8-as autópálya összekötését, illetve a Székesfehérvárt és Várpalotát elkerülő utak megépítését.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az ágazatban rendelkezésre álló források célzott, tervszerű felhasználásával, valamint a prevenció és gondozás megerősítésével pozitív spirál indítható el jövőre. Ónodi-Szűcs Zoltán egy szakmai konferencián elmondta: a széleskörű ágazati és egyetemi összefogással megvalósuló projekt a beteget és alapellátásban történő prevenciós gondozását tette a betegellátás központi alanyává.

Horvátországban az alkotmánybíróság döntése alapján elhagyta a börtönt Ivo Sanader volt kormányfő. A legfőbb horvát bírói fórum tegnap (kedden) megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság korábban alkotmányellenesen hosszabbította meg Ivo Sanader vizsgálati fogságát. A horvát alkotmánybíróság júliusban hatályon kívül helyezte a volt miniszterelnökre tavaly kiszabott nyolc és fél év börtönbüntetést.

Szabadlábon védekezik az a négy ember, akiket hétvégén fogott el a Terrorelhárítási Központ, miután gépkocsijukban robbanóanyagot találtak. A Fővárosi Törvényszék szerint az elfogottaknak nincs közük terrorszervezetekhez - mondta az InfoRádiónak Gasz Péter helyettes szóvivő. A bíróság két másik embert viszont előzetes letartóztatásba helyezett, náluk sorozatlövő fegyvereket találtak a rendőrök a hétvégén. Az elfogott gyanúsítottak ellen lőfegyverrel való visszaélés miatt indult eljárás, terrorcselekmény előkészülete miatt nem.

Bűncselekmény hiányában felmentette a volt moszkvai nagykövetet és hat társát a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásával összefüggő perben a Budapest Környéki Törvényszék. Az elsőfokú döntés az ügyészség fellebbezése miatt nem jogerős, így a büntetőper a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódhat. A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint 7 évvel ezelőtt az elsőrendű vádlott, Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet a felettesei tudta nélkül írta alá az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést. A többi vádlott bűnpártoló módon próbálta fedezni őt.

Felfüggesztett börtönre ítélte Geréb Ágnest a bíróság. Az első fokú ítéletben az otthonszülésről elhíresült szülész-nőgyógyászt a testület 3 évre eltiltotta foglalkozása gyakorlásától is. A 2. és 3. kerületi bíróság háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, kuruzslásban és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisításban találta bűnösnek az asszonyt.

Leállította az Ukrajnába irányuló földgázszállítást a Gazprom. Az orosz gázipari vállalat teljesítette az előre kifizetett mennyiséget, új megrendelés pedig nem érkezett az ukrán féltől. Kijev néhány napja azt közölte, hogy a vártnál alacsonyabb fogyasztás miatt elegendő tartalékot halmozott fel a tárolókban. A Gazprom vezérigazgatója szerint az ukránoknak az idén már nincs szükségük az orosz nyersanyagra, de januártól gondok lehetnek az ellátásban.

Nem készül katonai válaszlépésre Törökországgal szemben Moszkva az orosz harci repülőgép lelövése miatt. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök ugyanakkor a közös orosz-török beruházások leállítását helyezte kilátásba. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig elrendelte Sz-300-as légvédelmi rendszer telepítését a szíriai orosz légitámaszpontra. A török kormányfő egy nappal az incidens után kijelentette: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc nem szolgálhat ürügyül ahhoz, hogy támadják a szíriai türkméneket.

Nincs terrorfenyegetettség Amerikában - közölte az amerikai elnök. Barack Obama arról biztosította a lakosságot, hogy a hatóságok minden megtesznek biztonságuk szavatolása érdekében, és nincs félnivalójuk holnap (csüt), Hálaadás napján, illetve az azt követő hétvégén. Az amerikai elnök azt is hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam elleni légicsapásaikkal Washington és szövetségesei a közel-keleti dzsihadista szervezet számos kulcsfontosságú vezetőjét megölték, és a terroristák utánpótlási útvonalait is egyre inkább sikerül elzárniuk.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×