eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Völner: senki nem tartja be a dublini egyezményt - lapszemle

A Magyar Időkben interjút olvashatnak Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárával, aki szerint senki nem tartja be a dublini egyezményt. Több mint ezerötszáz ponton épül ingyenes wifi elérés, a projekt költségei akár az egymilliárd forintot is meghaladhatják - írta a Népszabadság. A Magyar Nemzet arról ír, hogy a közfoglalkoztatottak mindössze 13,3 százaléka tud csak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon a közmunka-programból való kilépés utáni fél éven belül.

A Magyar Időknek adott interjúban Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy már a jelenlegi menekült helyzet előtt egész Európában nőtt az összes zsidó intézmény biztonsági kockázati szintje, ezt pedig a szélsőséges iszlám terjedése okozza. A Mazsihisz vezetője a lap kérdésére válaszolva elmondta: egyetért azzal, hogy a bevándorlást szigorúan kontrollálni kell.

Több mint ezerötszáz ponton épül ingyenes wifi elérés, a projekt költségei akár az egymilliárd forintot is meghaladhatják - írta a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva. A lap kiemelte, hogy a már meglévő ezerháromszáz e-Magyarország-pontnál alakítanák ki a netkapcsolatot, ahol pedig nincs, ott a polgármesteri hivatalok környékén, vagy a települések leginkább látogatott közösségi terénél.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a közfoglalkoztatottak mindössze 13,3 százaléka tud csak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon a közmunka-programból való kilépés utáni fél éven belül. A Belügyminisztérium honlapján elérhető tanulmány alapján a nők nagyobb arányban tudtak elhelyezkedni, mint a férfiak és munkanélküliként is többen regisztráltatták magukat. Az életkort vizsgálva a 25 év alattiak vannak a legjobb helyzetben: 16,8 százalékuk talált munkát és 29 százalék lett újra közfoglalkoztatott.

Az Index arról közöl cikket, hogy egy koppenhágai kutatás szerint elképzelhető, hogy aki nem használja a Facebookot, az boldogabb, mint azok, akik igen. A tanulmány alapján a legnagyobb közösségi oldalról egy hétre kitiltott csoport tagjai sokkal elégedettebbek voltak az életükkel, nehezebben gurultak dühbe, a társas kapcsolataikban is javulás mutatkozott.

A Magyar Időkben interjút olvashatnak Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárával, aki szerint senki nem tartja be a dublini egyezményt, sem Görögország, sem Németország, ha ők nyíltan megszeghetik ezt, akkor miért akarják a betartására kötelezni Magyarországot. A politikus kifejtette: dublini egyezmény addig működött, amíg évi 30 ezren keltek át Magyarországon, de arra senki nem számított, hogy egy éven belül egymilliónál is többen indulnak Európa felé.

A Népszabadság arról közöl cikke,t hogy az állam távhőszolgáltatási piacra lépésének előkészítése érdekében a kormány rendeletében az ENKSZ Zrt.-t távhőaudit-projekt lefolytatására jelölte ki. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter korábban közölte, hogy már megkezdődtek a tárgyalások a 90 önkormányzati távhőcég átvételéről, szeptemberben viszont már 2-3 évre tette az állami távhőszolgáltatáshoz szükséges időt.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal november 10-ig hatvanhárom jogerős bírósági ítélettel rendelkező vörösiszap-károsultnak fizette ki a megítélt kártérítést, eddig több mint 155 millió forintot utaltak át - írta pénteken a Magyar Nemzet. A kormány 400 millió forintot különített el még februárban a kártérítések kifizetésére.

Az Index arról ír, hogy kutatók minden eddiginél ígéretesebb bolygót találtak. A most észlelt égitestek egyike egy, a Földtől nagyjából 39 fényévnyire található kőzetbolygó, a másik a Naprendszer peremén. A GJ 1132b azért kiemelkedő jelentőségű, mert egész közel van, kis fényű csillag körül kering és valószínűleg van valamilyen légköre. Vagyis ez a bolygó minden eddig talált exobolygónál alkalmasabb arra, hogy a csillagászok a már megvizsgálhassák.

A Portfolió arról ír, hogy több mint három és fél év után először fordult elő, hogy 4000 milliárd forint alá csökkent a külföldi befektetők forint állampapír-állománya. Az állomány fokozatosan mérséklődött az utóbbi hónapokban. Egy évvel ezelőtt még 4835,8 milliárd forintban kibocsátott állampapír volt a külföldiek kezében, így egy év alatt 17,4 százalékkal csökkent az állomány.

A Napi.hu arról közöl összeállítást, hogy a Vidékfejlesztési Programban az uniós támogatások 80 százalékát a kormány a kis- és középvállalkozásoknak juttatná. A nagyvállalkozók szerint ezzel a magyar mezőgazdaság versenyképességét veszélyezteti a kormány.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy egy kedden benyújtott törvényjavaslat nagy változást hozhat a hitelfelvételben. A tájékoztatási kötelezettség szabályozása mellett a független hitelközvetítők díjazását is maximálhatják, sőt az ügynököknek kötelező lesz tájékoztatást adni a jutalékukról. A hitelek reklámjai is megváltozhatnak, ezentúl majd részletes leírást kell majd adni a tévéreklámokban és a plakátokon.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×