eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hogyan rendezik a felsőoktatási béreket? - hetilapszemle

A Figyelő a felsőoktatási bérekről, a Heti Válasz pedig a horvátországi választások magyar vonatkozásairól készített összeállítást.

A Figyelő a felsőoktatási bérekről készült összeállításában azt írja: a kormány több koncepciót tárgyalt, mielőtt elfogadta volna Lázár János változatát, amely igazságtalannak találta azt, hogy csak az alacsonyabb tudományos fokozattal rendelkező oktatók fizetése emelkedjen. A lap szerint míg egy habitált docens Magyarországon ezer eurónak megfelelő összeget keres, Németországban már egy kezdő oktató is ennek háromszorosát kapja. A felsőoktatási fizetések Magyarországon 2008 óta változatlanok, így a szakma most is szkeptikus, hogy lesz-e pénz a 15 ezer oktatót érintő tervek megvalósítására. Ráadásul a béremelés egy részét az intézményeknek kellene kigazdálkodniuk, és - például a felsőoktatási intézmények nyelvtanárai kimaradnak az emelésből. Részletek a Figyelőben.

A Heti Válasz a horvátországi választások magyar vonatkozásairól készített összeállítást. A lap szerint a Fidesz amerikai tanácsadója, Arthur J. Finkelstein például a horvát jobboldalnak segített be a kampány hajrájában. A jobboldali HDZ és a szociáldemokrata SDP azonban fej-fej mellett végzett, egyedül egyiküknek sincs többsége. A HDZ győzelmében reménykedett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, ezzel ugyanis megjavulhatna a horvát-magyar viszony. A horvát kampányban a határzár mellett a MOL-Ina ügy is szerepet kapott. Utóbbiban egy HDZ vezette kormány esetén könnyebb lenne megegyezni. A mérleg nyelve a választáson harmadik Most párt lehet. A horvát államfő várhatóan a jövő héten kéri fel valamelyik párt elnökét a kormányalakításra. Részletek a Heti Válaszban.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×