INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Hogyan rendezik a felsőoktatási béreket? - hetilapszemle

Infostart / InfoRádió
A Figyelő a felsőoktatási bérekről, a Heti Válasz pedig a horvátországi választások magyar vonatkozásairól készített összeállítást.

A Figyelő a felsőoktatási bérekről készült összeállításában azt írja: a kormány több koncepciót tárgyalt, mielőtt elfogadta volna Lázár János változatát, amely igazságtalannak találta azt, hogy csak az alacsonyabb tudományos fokozattal rendelkező oktatók fizetése emelkedjen. A lap szerint míg egy habitált docens Magyarországon ezer eurónak megfelelő összeget keres, Németországban már egy kezdő oktató is ennek háromszorosát kapja. A felsőoktatási fizetések Magyarországon 2008 óta változatlanok, így a szakma most is szkeptikus, hogy lesz-e pénz a 15 ezer oktatót érintő tervek megvalósítására. Ráadásul a béremelés egy részét az intézményeknek kellene kigazdálkodniuk, és - például a felsőoktatási intézmények nyelvtanárai kimaradnak az emelésből. Részletek a Figyelőben.

A Heti Válasz a horvátországi választások magyar vonatkozásairól készített összeállítást. A lap szerint a Fidesz amerikai tanácsadója, Arthur J. Finkelstein például a horvát jobboldalnak segített be a kampány hajrájában. A jobboldali HDZ és a szociáldemokrata SDP azonban fej-fej mellett végzett, egyedül egyiküknek sincs többsége. A HDZ győzelmében reménykedett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, ezzel ugyanis megjavulhatna a horvát-magyar viszony. A horvát kampányban a határzár mellett a MOL-Ina ügy is szerepet kapott. Utóbbiban egy HDZ vezette kormány esetén könnyebb lenne megegyezni. A mérleg nyelve a választáson harmadik Most párt lehet. A horvát államfő várhatóan a jövő héten kéri fel valamelyik párt elnökét a kormányalakításra. Részletek a Heti Válaszban.

Hanganyag: Domanits András


A címlapról ajánljuk