eur:
393.81
usd:
367.75
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Az egészséges táplálkozás és a mozgás hiányát a csontjaink is megsínylik

Magyarországon ma minden tizedik embert érint a csontritkulás problémája. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke szerint a betegeknek csak kevesebb mint 20 százaléka kap megfelelő kezelést.

"Az életkor előrehaladtával, döntően a 55-60. életkor, férfiaknál még e fölött is, a csontritkulás előfordulása drámaian megemelkedik. Egyre több olyan problémát, betegséget, gyógyszerszedőt találhatunk, akik már ennél fiatalabb korban is beleeshetnek ebbe a betegségbe" - jegyezte meg Szekeres László.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke elmondta: "a genetikai adottság sok szempontból befolyásolja a csont mennyiségét, de inkább a minőségét. Ezt nagyon egyszerűen lehet mérni, ha egy családban anyai ágon voltak csontritkulásos problémák vagy azzal összefüggésbe hozható törések, akkor a genetikai hajlam figyelemreméltó. Sajnos nem táplálkozunk egészségesen, nem mozgunk megfelelő mennyiséget, és ezt sok szervünk, így a csontjaink is megszenvednek."

Megelőzés - csonterősítés

"A csontoknak két fő téglája van: a kalcium és a D-vitamin. Ma Magyarországon az étrendi szokásaink miatt nem nagyon tudunk ételből D-vitamint pótolni, ezért, főleg télen, amikor nincs megfelelő napsugár, ami a bőrünkben létrehozná a D-vitamint, valamilyen más: tabletta, olaj formában kell azt bevenni. Ennek mennyisége gyermekkorban 800-1000, felnőttkorban 1000-2000, betegség, például csontritkulás esetén 1000-3000 egység. Magyarországon kalciumból is jellemző a hiányállapot, aki nem iszik meg naponta egy liter tejet, nem eszik meg 10-15 deka sajtot, annak nem elég az átlagos 1000-1200 milligramm kalcium. Ha valaki allergiás a tejtermékekre, tablettával tudja bevinni pótolni a szükséges mennyiségű kalciumot. Egyébként sokan a tejcukorra érzékenyek, de már vannak olyan készítmények, amelyekkel kiküszöbölhető ez az allergia, és így a megfelelő mennyiségű kalciumot be tudjuk juttatni a szervezetbe" - hívta fel a figyelmet Szekeres László.

"A csontritkulás legfontosabb következménye a fokozott csonttörékenység. Külső erőhatásokra, a szövődményei miatt sajnos nem ritkán az életet is veszélyeztető törés keletkezhet a csípő, a csukló, a váll, vagy akár a csigolyák táján" - mondta a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×