eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. október 1. vasárnap Malvin

Ombudsman: meg kell állítani a tűcsereprogramok felszámolását!

Az alapvető jogok biztosa szerint meg kell állítani a tűcsereprogramok felszámolását a fővárosban, mert ezek a programok gátolják a fertőző betegségek terjedését és hozzájárulnak az egészséges környezet kialakításához - tájékoztatott az ombudsmani hivatal pénteken.

Székely László azt követően fogalmazta meg jelentését, hogy sajtóhírekből értesült arról: a Drogprevenciós Alapítvány kénytelen volt megszüntetni az 1995 óta a XIII. kerületi Hollán Ernő utcai irodájában működtetett tűcsereprogramját.

A közleményben felidézték: a helyi önkormányzat a környékbeli lakosok panaszai alapján szólította fel az alapítványt a tűcsere beszüntetésére a területen.

Hozzátették, hogy a program lakossági megítélése a józsefvárosi tűcsere megszűnését követő forgalomnövekedés miatt változott meg, ez pedig kiváltotta a helyi önkormányzat lépését.

A jelentés rögzíti, hogy a XIII. kerületi tűcsereprogram megszüntetése egy kedvezőtlen folyamat újabb állomása, amellyel ismét romlik a szenvedélybetegek ellátásának minősége. Ezzel pedig a járványügyi prevenciós feladatok végzésére hivatott rendszer egyre kevésbé alkalmas az államot terhelő kötelezettségek alkotmányos minimumának teljesítésére.

Az ombudsman kiemelte, hogy a tűcsereprogram nem propagálja a droghasználatot, viszont hozzájárul a drogfogyasztók kezeléséhez és csökkenti az illegális szerhasználatot.

Azt is megállapította: a kormány mulasztott azzal, hogy az Országgyűlés által 2013-ban elfogadott nemzeti drogellenes stratégiában előírt szakpolitikai programot 2014-ben és 2015-ben sem fogadta el. Annál is inkább, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma által előkészített előterjesztés messzemenően alkalmas arra, hogy a kialakult helyzetben a mielőbbi rendszerszintű állami cselekvés alapjául szolgáljon.

Ugyanakkor az ombudsman előrelépésnek tartja, hogy a Kábítószer Egyeztető Fórumok (KEF) működési feltételeinek biztosítására kiírt pályázaton a Fővárosi Önkormányzat is részt vett, így a fővárosi egyeztető testület megkezdheti a működését. Ennek nyomán a fórumon belül egy külön munkacsoport tekinthetné át a jövőben a tűcsereprogramok helyzetét.

Székely László felkérte a kormányt arra, hogy mielőbb fogadja el a 2015-ös és 2016-os évre vonatkozó szakpolitikai programot. A XIII. kerület polgármesterét pedig arra szólította fel: dolgozza ki, miként lehetne működtetni egy a tűcsereprogramot pótló mobil ártalomcsökkentő szolgáltatást.

Az alapvető jogok biztosa ugyanakkor kezdeményezte a főpolgármesternél, hogy biztosítsa a szükséges támogatást a fővárosi KEF működéséhez és fordítson kiemelt figyelmet a tűcsereprogramok helyzetével összefüggő fővárosi koordinációra - tartalmazza az ombudsmani jelentés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×