A Pékek Világszövetsége 2001-ben döntött úgy, hogy október 16-án legyen a kenyér világnapja. A cél ezzel az, hogy bemutassák a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyér jelentőségét - mondta a Magyar Pékszövetség elnöke. Septe József kiemelte, a legfontosabb, hogy a pékáruk természetes alapanyagokból készüljenek.
"A kenyérnek nagy jelentősége van napjainkban, hiszen a táplálkozásunk egy elmaradhatatlan kelléke, illetve feltétele a kenyér és a péksütemény. A magyar péktársadalom mindent megtesz azért, hogy a fogyasztók asztalára természetes anyagokból készülő, egészséges, friss kenyeret és pékárut tudjunk naponta tenni. Mindenki törekszik arra, hogy egészséges, jó minőségű, természetes alapanyagok felhasználásával készülő kenyeret és péksüteményt adjon a vásárlóinak. Egyre nagyobb a jelentősége a jó minőségnek, az egészségességnek és a természetes alapanyagoknak. Ma már igényes, tudatos és egészségre törekvő vevőkkel állunk szemben."
Septe József szerint a fogyasztói szokások az elmúlt években változtak. A magyarok már keresik a minőségi árut, de a lakosság nagy része az árak miatt az olcsóbb pékárut vásárolja.
"Egyre többen keresik a minőségi termékeket; a rozsos, teljes kiőrlésű kenyereket, de sajnos a lakosságnak van egy nagyon jelentős része, amely még mindig az olcsóbb pékáruk megvásárlására törekszik azon egyszerű okból, hogy azt tudja megfizetni."
A Magyar Pékszövetség elnöke úgy látja, az egészséges táplálkozást szolgáló termékek előállításában egyre gyakrabban alkalmaznak korábban bevált módszereket.
"Azokba a termékek, amelyek az egészséges táplálkozást szolgálják, egyre gyakrabban alkalmazzuk a régi, jól bevált kovászos technológiát és egyre kevesebb engedélyezett élelmiszeripari adalékanyagot teszünk."
A kenyér világnapját ma már több tucat ország ünnepli, ilyenkor a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat.
Hanganyag: Szabó S. Gergõ