eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kezdődhetnek a munkák a Normafánál

Elkezdődhetnek a munkálatok a Normafánál a vasárnapi népszavazást követően, amely ugyan érvénytelen lett, de a hegyvidéki önkormányzat a terv 81 százalékos támogatása miatt belefog a beruházásba. Pokorni Zoltán polgármester az InfoRádióban azt mondta: a két változat közül az olcsóbb, hat milliárd forintos változatot terjesztették a kerületi lakosok elé.

A XII. kerület vezetőjének tájékoztatása szerint a referendumon 27,6 százalékos volt a részvétel. Az összes szavazat 81 százaléka "igen", 19 százaléka "nem". A helyi népszavazás akkor lett volna érvényes, és így kötelező erejű, ha a szavazásra jogosultak - ez esetben mintegy 48 ezer ember - több mint fele szavazott volna. Pokorni Zoltán az InfoRádió kérdésére elmondta: függetlenül attól, hogy hányan mennek el, magukra nézve kötelezőnek tekintik az eredményt.

"A szavazáson résztvevők túlnyomó többsége támogatta azt a programot, ami az elmúlt másfél évben a civil és a zöld szervezetekkel, ellenzéki pártokkal egyeztetve létrejött. Ennek a megvalósításához a lehető legrövidebb időn belül hozzá is látunk."

A Hegyvidék vezetője azt mondta: a program 4 évre szóló költségvetése nem egészen 6 milliárd forint, amiben nincs benne a fogaskerekű felújítása és meghosszabbítása.

"A munkát már hétfőtől tudjuk indítani, hiszen már ott van az önkormányzat számláján 310 millió forint, ami az idei munkák egy részének a fedezete, ha ezt felhasználtuk, akkor férhetünk hozzá a költségvetésből biztosított összeg másik feléhez. A Rege Parkban a jövő héttől meg lehet nézni azokat a mintafelületeket, amelyek közül a futók és a kerékpárosok választhatnak, hogy milyet alakítsunk ki a futópályáknál, illetve az ösvényeknél."

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Normafa megújításakor nehezen összeegyeztethető szempontokat kellene összehangolni. A kormányfő kerületi lakosként voksát is leadta a vasárnapi népszavazáson.

"Összeegyeztetni az elementáris emberi, népi igényeket, hogy jól akarják ott érezni magukat, ellátást, szolgáltatásokat akarnak kapni, miközben meg kell őrizni a természetet úgy, hogy közben az ingatlanspekulánsoknak se essünk áldozatul - ez nagyon nehéz feladat."

Az önkormányzat által korábban elfogadott határozat egyebek mellett a Normafa Síház környékére, a Fácánosban létrehozandó erdei iskolára, a Szaniszló-réten megvalósítandó oktató-sífutópályára, a Kis-Norma lejtő mobilfelvonós kis sípályájára, az Anna-réti játszótérre és a János-hegyi út felújítására, környezetkímélő kivilágítására vonatkozik.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×