eur:
394.06
usd:
371.12
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

A Hetek büntetőintézkedésekkel fenyegetik a minszki megállapodás megsértőit

A világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G7 csoport vezetői büntőintézkedésekkel fenyegették meg azokat a feleket, amelyek megsértik az ukrajnai rendezést célzó, csütörtöki minszki megállapodást.

Párizsban péntek este kiadott közleményükben a Hetek (Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Japán) úgy vélték, a tűzszüneti megállapodás lehetőséget teremt a kelet-ukrajnai konfliktus békés lezárására.

Az állam- és kormányfők ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a folytatódó harcok miatt, és leszögezték, hogy a következő napokban minden érintett félnek tartózkodnia kell a fegyveres akcióktól.

Név szerint említi a közlemény az ukrán katonák által védett, Donyeck megyei debalcevei beékelődést, ahol a minszki találkozó óta különösen heves harcok folynak.

A szöveg szerint "a G7 továbbra is készen áll megfelelő intézkedéseket hozni bárki ellen, aki megsérti a minszki-megállapodáscsomagot, és különösen azok ellen, akik megsértik a tűzszünetet vagy a nehézfegyverek visszavonására vonatkozó megállapodást".

A közleményhez az Európai Unió központi intézményeinek vezetői is csatlakoztak.

Petro Porosenko ukrán elnök egy péntek este közzétett videofelvételen azzal vádolta Oroszországot, hogy "a minszki megállapodások után jelentősen növelte offenzív műveletét". Úgy vélte, hogy a Minszkben született megállapodás veszélyben van. Hozzátette: csütörtök óta a kelet-ukrajnai harci műveletek "már nem csupán polgári személyek elleni támadások, hanem a minszki megállapodás elleniek is".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×