eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Január 1-jén elindul az Államreform 2 nevű program - a nap hírei

A magyar gazdaság növekedése volt a legmagasabb az unióban - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert a Magyar Cetelem Bank, a Széchenyi István Hitelszövetkezet keresetét elutasította a bíróság.

A magyar gazdaság bővülése volt a leggyorsabb az unióban az előző év azonos időszakához képest - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azután beszélt erről, hogy a KSH megerősítette a GDP 3,9 százalékos második negyedévi növekedését. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékos a növekedés, a hiány pedig stabilan 3 százalék alatt maradt. Szólt arról is, hogy a növekedéshez legnagyobb mértékben a mezőgazdaság az ipar és építőipar járult hozzá. Külön örömtelinek nevezte, hogy a lakossági fogyasztás 2,4 százalékkal nőtt, ez szintén nyolc éve nem mért bővülés.


Január 1-jén elindítja az Államreform 2 nevű programot a kormány - erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János hangsúlyozta: ebben benne lesz az állami szolgáltatások díjának csökkentése, továbbá a köztisztviselői életpályamodell kialakítása. A távirati irodának adott interjúban a miniszter arról is beszélt, hogy a kabinet szeptemberben összegzi a 2010-ben megkezdett államreform eddigi eredményeit, de szerinte van még tennivaló a közigazgatásban, ezért további átalakításokat javasol. A szükséges törvényjavaslatokat várhatóan még idén ősszel elfogadja az Országgyűlés.


Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert a Magyar Cetelem Bank. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint bizonyos időszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi kritériumainak a pénzintézet euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerződési feltételei. A nap másik ügyében a bíróság elutasította a Széchenyi István Hitelszövetkezet keresetét. Az indoklás szerint csak a felmondhatósággal összefüggő törvényi elvnek feleltek meg a pénzintézet általános szerződési feltételei. Az augusztus 22-ei első tárgyalás óta eddig 44 keresetet tárgyalt a Fővárosi Törvényszék, ezek többségénél szeptemberre halasztotta az elsőfokú döntést. Jelenleg 47 per van folyamatban és 37 ítélet kihirdetése várható szeptember közepén.


Tájékoztató kampányt indít a bankok elszámoltatásáról és az újabb rezsicsökkentésről a kormány. A Kormányzati Információs Központ vezetője azt írta: a tájékoztatás célja, hogy a lakosság pontos képet kapjon az intézkedésekről és a családok várható megtakarításairól. Dömötör Csaba hozzátette: a devizahiteleknél egy átlagos törlesztőrészlet akár 25 százalékkal is csökkenhet. Emlékeztetett arra: szeptember elsejétől 5,7 százalékkal csökkent az áram ára, amelyet októberben a távhő árának további 3,3 százalékos mérséklése követ.


Méltányosan jár el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetési nehézséggel küzdő takarékszövetkezetek ügyfeleivel szemben. A közlemény szerint kérelmet nyújthatnak be az adóhivatalhoz azok, akik nem tudnak határidőre eleget tenni adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek a pénzintézetük fizetésképtelensége miatt. Akár hosszú távú fizetési könnyítést is engedélyez a hatóság, ha a kérelmező megfelel a feltételeknek. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete múlt héten az Alba, míg júliusban az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet zárta ki az integrációs rendszerből a feltárt súlyos hiányosságok miatt. A Magyar Nemzeti Bank ezután visszavonta a szövetkezetek működési engedélyét. Az Orgovány és Vidéke takarékszövetkezet ügyfeleit már kártalanították, az Alba betéteseinél ez a közeljövőben történhet meg.


Törvénytelennek tartja az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását a jegybank elnöke. Matolcsy György közölte: a jegybanktörvény alapján az MNB elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának tartozik beszámolási kötelezettséggel, ezért nem megy el az ülésre. A költségvetési bizottságot Burány Sándor, a testület MSZP-s elnöke hívta össze hétfőre, miután azt az MSZP, az LMP és az Együtt-PM is kezdeményezte. Az elnök elmondta: az ülésen Matolcsy György és a jegybank felügyelőbizottsági tagjainak meghallgatását tervezik, az MNB ingatlanvásárlásairól és az alapítványainak juttatott 200 milliárd forintról.


Továbbra is Svájc a legversenyképesebb ország a Világgazdasági Fórum felmérése alapján. A második Szingapúrt, az Egyesült Államok és Finnország, majd Németország követi. Magyarország a 60. helyre került a 144 országot tartalmazó rangsorban. A kutatásban közreműködő Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet közleménye szerint tavalyi eredményéhez képest Magyarország 3 helyet javított. Ezzel az eredménnyel az Európai Unió 24. legversenyképesebb tagja, ami megegyezik a tavalyival.


A nyári csökkenés után a Fidesz augusztusban stabilizálta támogatottsági előnyét, és 33 százalékos szimpatizánsi arányával továbbra is magabiztosan vezeti a pártversenyt - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. A közvélemény-kutató adatai alapján a baloldal megosztottsága miatt továbbra is a Jobbik a második legerősebb párt, 15 százalékos lakossági támogatottsággal. Az MSZP 10, a DK 5, az Együtt-PM 3, míg az LMP 4 százalékon áll. Az ezer fő telefonos megkeresésén alapuló felmérést augusztus utolsó hetében készítették a Heti Válasz megbízásából.


Béketervet hirdetett meg a kelet-ukrajnai térségre az orosz elnök. Vlagyimir Putyin arra sürgette mind az ukrán kormányerőket, mind a Moszkva-párti szakadár felkelőket, hogy vessenek véget az előrenyomulásnak. Közben az Európai Bizottság elfogadta a javaslatot azokról a további lehetséges büntetőintézkedésekről, amelyeket alkalmazni lehetne Oroszországgal szemben az ukrajnai fegyveres konfliktusban játszott szerepe miatt. Közben Barack Obama amerikai elnök határozottan kiállt Ukrajna egysége és a balti államok védelme mellett.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×