eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi történt 25 éve ezen a napon? - Június 17.

1989. június 17. szombat: A tegnapi szűkebb körű temetés után ma sokezren rótták le kegyeletüket Nagy Imre és mártírtársai behantolt sírjainál a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál. A New York Times című amerikai napilap első oldalas, terjedelmes beszámolót közölt Nagy Imre és mártírtársai temetéséről és gyászszertartásáról.

A tegnapi szűkebb körű temetés után ma sokezren rótták le kegyeletüket Nagy Imre és mártírtársai behantolt sírjainál a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál. A legtöbben egy-egy szál virágot is elhelyeztek a parcellákat övező sírkertekben, ahol méltóságteljesen, hosszú sorokban vonultak el a fővárosiak és a vidékiek.

A New York Times című amerikai napilap első oldalas, terjedelmes beszámolót közölt Nagy Imre és mártírtársai temetéséről és gyászszertartásáról. Az újság budapesti tudósítója emlékeztetett, hogy tavaly ilyenkor erőszakkal verték szét a kivégzésről megemlékezőket, és hogy Grósz Károly még ez év elején is elutasította Nagy Imre rehabilitálásának lehetőségét. A Szovjetunió és Magyarország más kommunista barátai diplomatákat küldtek ugyan a temetésre, de nem nagyköveteiket. Egyáltalán nem képviseltette magát Kína, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Románia és Albánia - írja a New York Times.

Ünnepélyes szentmise keretében fogadták Budapesten, az Örökimádás templomában a Nobel-békedíjas kalkuttai Teréz anyát, a szeretet misszionáriusai közösség alapítóját és vezetőjét. Teréz anya Magyarországon is otthont nyit a szenvedők megsegítésére. A szentmisét Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érsek celebrálta.

Lengyelországban a választásokon győztes Szolidaritás szakszervezet nevében Lech Walesa visszautasította a Lengyel Egyesült Munkáspárt koalíciós ajánlatát. Mieczyslaw Rakowski kormányfő, a LEMP KB PB tagja a minap nagykoalíció létrehozását indítványozta a Szolidaritásnak a reformok közös keresztülvitelére. Walesa azzal indokolta az elutasító választ, hogy a lengyel társadalom igazi reformokat vár el a Szolidaritástól, nem pedig azt, hogy öt vagy tíz miniszteri tárcát elfogadjon.

Nem jelent nagy fenyegetést a magyar tudományos élet számára az úgynevezett agyelszívás, azaz a legjobb tudósok, szakemberek külföldre vándorlása. Erről is beszélt az MTI-nek adott interjújában Csurgay Árpád, az Akadémia főtitkár-helyettese. Az akadémikus hozzátette: szerinte a fiatal kutatóknak lehetőséget kellene adni arra, hogy a szakterület kiváló iskoláiban, ha kell más országokban, bővíthessék ismereteiket.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×