eur:
390.99
usd:
366.9
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Navracsics: minden eddiginél erősebb Külügyminisztérium jött létre

Minden eddiginél erősebb Külügyminisztérium jött létre, amelyben a "profilfrissítés" eredményeként a külgazdaság egyre jelentősebb szerephez jut - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, leendő külügyminiszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

A miniszter kiemelte: jobbára szimbolikus, kommunikációs jelzés a tárca új neve (Külgazdasági és Külügyminisztérium), hiszen a külügy felöleli a külgazdasági feladatokat, de az elmúlt időszakban a külgazdaság egy része a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, illetve a Miniszterelnökséghez tartozott. Most viszont minden eddiginél erősebb Külügyminisztérium jött létre.

Navracsics Tibor közölte: külügyminiszterként feladata lesz Magyarország külkapcsolatainak intézése, az ország képviselete, és ez együttműködést és konfliktust is jelenthet.

Remélhetőleg minél több területen sikerül együttműködést kialakítani, de ahol szükséges, a magyar érdekek védelmében konfliktus is lehet - vélekedett.

Úgy látja, nagy megtiszteltetés Martonyi János után átvenni a külügyek intézését, ugyanakkor óriási felelősség is. Hozzátette, négy évre vállalta a feladatot, de Orbán Viktor miniszterelnök kifejezte szándékát, hogy az új Európai Bizottság megalakításakor ő legyen Magyarország biztosjelöltje.

A politikában "a jövő idő mindig bizonytalan", most a külügyminiszteri feladatokra kell összpontosítani - mondta.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: az új közigazgatási rendszer kialakítása tulajdonképpen véget ért. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azért jött létre 2010-ben, a magyar politikatörténetben példa nélküli módon azért hoztak létre kifejezetten a közigazgatással foglalkozó tárcát, mert koncentrált erőfeszítésre volt szükség a közigazgatás megújításához.

A kormányablak-hálózat kialakítása még hátravan, ez azonban inkább informatikai fejlesztési feladat - tette hozzá.

Elmondta: az új büntető törvénykönyv, polgári törvénykönyv, az alaptörvény és a sarkalatos törvények azt mutatják, hogy "demokratikus körülmények között Magyarországon négy év alatt ilyen intenzív" törvényalkotás még nem volt, megújult az egész magyar jogrendszer.

Az európai parlamenti (EP-) választással kapcsolatban elmondta: Magyarországon a Fidesz óriási győzelmet aratott, itt nem igaz, hogy a szélsőségek előretörtek volna.

Vannak országok, amelyek "büszkén szokták magukat a demokrácia legnagyobb példájaként beállítani, és a kelet-európai országokat hibáztatni mindenért", és ahol most a szélsőségek előretörtek - fogalmazott. Hozzátette: ebben az EU válsága is szerepet játszott, és élénk viták várhatók az új EP-ben az unió jövőjéről.

Navracsics Tibor megjegyezte: az Európai Bizottság új elnökét illetően "a játszma még nyílt".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×