eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia

A főváros száz millióból előkészítené Cséry-telep kármentesítését

A főváros száz millió forintból kívánja megvalósítani a Cséry-telep kármentesítésének előkészítését.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy a Cséry-telep kármentesítésének előkészítését - költségvetési finanszírozással - száz millió forint összköltséggel meg kívánja valósítani idén és 2015-ben. Ehhez nem kell önkormányzati forrás.

A döntés értelmében a fővárosi önkormányzat és a Vidékfejlesztési Minisztérium megköti a kármentesítés előkészítéséről szóló támogatási szerződést.

Budapest XVIII. kerületében, a Közdűlő utca - Nagykőrösi út -Kettős-Körös utca által határolt területen található a Cséry-telep, amelyen mintegy három millió köbméter hulladék van felhalmozva hatvan hektár területen.

A Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) tulajdonában lévő telep 1893 és az 1960-as évek között Budapest egyik legnagyobb hulladéklerakójaként működött, ahova teljesen ellenőrizetlenül, technológiai eljárás nélkül raktak le különböző kommunális-, közterületi- és ipari jellegű hulladékot. Az eddigi vizsgálat alapján a telep nagy része szennyezettnek minősül.

Az előterjesztésben olvashatóak szerint a talajvízállástól függően, a hulladékot alsó része érintkezik a talajvízzel, így folyamatos a szennyező anyagok "migrációja". A szennyezet talajvíz már elérte a lakott terület határát.

Az előterjesztés szerint az előkészítés során egyebek mellett mintát vesznek a talajvízből, laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, lehatárolják a szennyezést, valamint elemzik a területhasznosítási lehetőségeket.

A támogatási szerződés megkötéséről szóló javaslatot 31 igen szavazat és egy ellenzéki képviselő tartózkodása mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×