INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Pálffy Ilona: szombaton meglesz az előzetes végeredmény

Infostart / InfoRádió
Szombat estére lesz előzetes végeredménye a múlt vasárnapi országgyűlési választásnak - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona szerint a jogorvoslati határidők miatt akár hetekbe is telhet, amíg véglegessé válik az eredmény.

A külföldön leadott szavazatokat az urnával együtt szállítják Budapestre a 97 külképviseletről. A Nemzeti Választási Irodában nyitják ki az urnákat és szortírozzák a bennük lévő borítékokat aszerint, hogy azok a 106 közül melyik választókerületbe tartoznak - ismertette Pálffy Ilona.

Hozzátette, hogy emellett a héten már a központba szállították az átjelentkezettek voksait tartalmazó borítékokat is, amelyeket ugyanígy szétosztottak.

Ezek után a választási iroda átadja az egyéni választókerületek képviselőinek a rájuk eső borítékokat, amelyeket a képviselők "hazaszállítanak". A helyben félretett, elzárt urnákban lévő borítékokhoz hozzákeverik a külföldről, valamint az átjelentkezettektől érkező csomagokat, s így együtt bontják majd ki a különböző helyekről származó borítékokat és számolják meg a szavazatokat - magyarázta a választási iroda vezetője.

Ami pedig az időzítést illeti, Pálffy Ilona tudatta: az egyéni választókerületek képviselőinek szombat délelőtt adják át az őket érintő borítékokat. Aznap délutánra hívják össze mindenütt a szavazatszámláló bizottságokat. E testületek a számlálást követően kiállítják a szavazat-számlási jegyzőkönyvet, amelyet egyfelől a rögzítéssel megküldenek a központba, másfelől átadnak a választókerület választási bizottságának. Ez a bizottság állapítja meg a választókerület eredményét, aminek szombat estére meg kell lennie.

"Szombat este tehát előzetes végeredményt lehet hirdetni" - jelezte Pálffy Ilona. Hozzátette: ettől kezdve három napon belül lehet jogorvoslattal élni a választókerület eredménye ellen.

A választási iroda vezetője úgy vélte: a külföldön leadott szavazatok legfeljebb azokban a kerületekben képesek befolyásolni a végeredményt, ahol nagyon szoros a jelenlegi állás.


A címlapról ajánljuk