eur:
392.55
usd:
366.13
bux:
66821.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Pálffy Ilona: szombaton meglesz az előzetes végeredmény

Szombat estére lesz előzetes végeredménye a múlt vasárnapi országgyűlési választásnak - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona szerint a jogorvoslati határidők miatt akár hetekbe is telhet, amíg véglegessé válik az eredmény.

A külföldön leadott szavazatokat az urnával együtt szállítják Budapestre a 97 külképviseletről. A Nemzeti Választási Irodában nyitják ki az urnákat és szortírozzák a bennük lévő borítékokat aszerint, hogy azok a 106 közül melyik választókerületbe tartoznak - ismertette Pálffy Ilona.

Hozzátette, hogy emellett a héten már a központba szállították az átjelentkezettek voksait tartalmazó borítékokat is, amelyeket ugyanígy szétosztottak.

Ezek után a választási iroda átadja az egyéni választókerületek képviselőinek a rájuk eső borítékokat, amelyeket a képviselők "hazaszállítanak". A helyben félretett, elzárt urnákban lévő borítékokhoz hozzákeverik a külföldről, valamint az átjelentkezettektől érkező csomagokat, s így együtt bontják majd ki a különböző helyekről származó borítékokat és számolják meg a szavazatokat - magyarázta a választási iroda vezetője.

Ami pedig az időzítést illeti, Pálffy Ilona tudatta: az egyéni választókerületek képviselőinek szombat délelőtt adják át az őket érintő borítékokat. Aznap délutánra hívják össze mindenütt a szavazatszámláló bizottságokat. E testületek a számlálást követően kiállítják a szavazat-számlási jegyzőkönyvet, amelyet egyfelől a rögzítéssel megküldenek a központba, másfelől átadnak a választókerület választási bizottságának. Ez a bizottság állapítja meg a választókerület eredményét, aminek szombat estére meg kell lennie.

"Szombat este tehát előzetes végeredményt lehet hirdetni" - jelezte Pálffy Ilona. Hozzátette: ettől kezdve három napon belül lehet jogorvoslattal élni a választókerület eredménye ellen.

A választási iroda vezetője úgy vélte: a külföldön leadott szavazatok legfeljebb azokban a kerületekben képesek befolyásolni a végeredményt, ahol nagyon szoros a jelenlegi állás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×