INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Bírálatokat is megfogalmaztak az EBESZ választási megfigyelői

Infostart / InfoRádió
Jogtalan előnye volt a Fidesznek az országgyűlési választáson - hangsúlyozták a nemzetközi megfigyelők Budapesti sajtótájékoztatójukon.

A tegnapi választás alapvetően jól szervezett volt, a szavazásra jogosultak pedig széleskörű lehetőséget kaptak, de több területen is jogtalan előnyt élvezett a Fidesz - összegezték előzetes megállapításaikat az EBESZ missziójának vezetői.

Alapvetően megváltoztatták a jogi kereteket, ezzel gyengült a fékek és ellensúlyok rendszere, szigorították a kampányszabályozást, a média részrehajlóan mutatta be az eseményeket, sokszor pedig elmosódott a különbség a kormány és a kormányzó párt között - sorolták.

A megfigyelők szerint a jogi változtatások egy része üdvözlendő volt, ugyanakkor hiányolták a társadalmi egyeztetést. A választókörzetek határának kialakítása szerintük szintén nem volt kellőképpen átlátható.

A megállapítások között szerepel az is, hogy a választást hatékonyan és átláthatóan bonyolították le, ugyanakkor a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak nem pártfüggetlen összetételét bírálták a nyilatkozók.

A szemlézett televíziós csatornák kampánybeszámolói elfogultak voltak a Fidesz javára, a magyar média sokszínűségét pedig veszélyezteti a kormánypárthoz közvetve vagy közvetlenül kötődő szereplők befolyásának növekedése. Előrelépést jelentett az új kampányfinanszírozási törvény elfogadása, a kampányköltés ellenőrzésének hiánya ugyanakkor korlátozta a folyamat átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

A nyilatkozók elzárkóztak az egyszerűsített minősítésektől, a más országokkal való összehasonlításoktól, és attól is, hogy egy 10-es skálán értékeljék az országgyűlési választást. A végleges jelentést 2 hónap múlva teszik közzé.

Hanganyag: Farkas Dávid


A címlapról ajánljuk