eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: újra a főváros egyik büszkesége lesz a Várkert Bazár

Újra a főváros egyik büszkesége lesz a Várkert Bazár, amely végre méltó régi híréhez és fényéhez - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a megújult épületegyüttes átadásán.

A kormányfő szavai szerint a Várkert Bazár felújításával egy harminc éve éktelenkedő szégyenfoltot sikerült eltüntetni a magyar műemlékvédelem történetéből.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a mostani még csak az első üteme a felújításnak, a másodiknak augusztus 28-ra el kell készülnie, "aztán irány a palota teljes felújítása".

A Várkert Bazár története is azt mutatja, hogy ha van egységes cél és egységes akarat, akkor a magyarok lenyűgöző dolgokat tudnak létrehozni - fogalmazott a miniszterelnök az összegyűlt több száz érdeklődő és a meghívott vendégek, mások mellett kormánytagok, Kövér László házelnök és Tarlós István főpolgármester előtt.

Az épület történetéről szólva felidézte, hogy az utolsó koncertet 1984-ben tartották, "élőzenés temetést rendezve" Ybl Miklós alkotásának. Ezt követően évtizedekig semmi sem történt a Várkert Bazárral - folytatta -, "csak a romlás és az enyészet", sőt a rendszerváltás után "a privatizáció sötét felhője is beúszott a bazár fölé". Megjegyezte, hogy az építészeti kincs "elkótyavetyélésének" megakadályozása jelentős részben Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) I. kerületi polgármester munkája, aki mindig kiállt a műemléki felújítás mellett.

Neki és más közéleti személyiségeknek köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy külföldi befektetők 90 évre ingyen megkapják az épületet és bevásárlóközpontot hozzanak ott létre - mondta Orbán Viktor.

Felelevenítette, hogy három éve döntöttek a felújításról, és ezer nap elég volt arra, ami évtizedekig lehetetlennek tűnt: "ami 30 éven át pusztult, három év alatt újjáépült".

A miniszterelnök ismét hangoztatta: erős Budapest nélkül nincs erős Magyarország sem. "Ma már van erőnk megvalósítani olyan nagy célokat, amelyeket korábban évtizedeken át nem sikerült. Ma már van erőnk kiállni nemzeti érdekeinkért, és visszaszerezni azt, ami a miénk" - fogalmazott.

Szavait azzal zárta, reméli, hogy a felújítás, az épületegyüttes "feltámadása" után a Várkert Bazár pezsgő kulturális hely és új turistacélpont lesz.

Lezárult a diktatúra összeomlása óta eltelt időszak egyik legnagyobb műemléki felújítása, az 1883-ban épült és 1984 óta zárva tartó Várkert Bazár rekonstrukciója, amely Ybl Miklós 200. születésnapjára készült el és több mint 2000 négyzetméter kiállítási térrel gazdagítja a fővárost - mondta el L. Simon László, a beruházás kormánybiztosa az ünnepségen.

A kormánybiztos köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy nem hagyta veszni a műemléket, az uniónak a megújításhoz szükséges anyagi támogatásáért, a restaurátoroknak, valamint Potzner Ferenc, Pottyondy Péter és Dévényi Tamás vezető tervezőknek és a kivitelezést "példátlan gyorsasággal és szakszerűséggel" elvégző cégeknek. Méltatta előde, Zumbok Ferenc korábbi kormánybiztos "példaértékű előkészítő munkáját" és a kerület polgármesterének Nagy Gábor Tamásnak hosszú éveken át tartó kitartását.

"Ma végre visszaadhatjuk a kulturális élet szereplőinek azt, amire joggal tartanak igényt és az itt megvalósuló programok, kiállítások, rendezvények közönsége újra birtokba veheti ezt az önmagán túlmutató jelentőségű épületegyüttest" - fogalmazott L. Simon László.

Megemlítette, hogy a helyszínen 27 mérnök irányítása mellett naponta 800 ember dolgozott és negyvennél is több hazai cég kapott alvállalkozóként szerepet a kivitelezésben.

Elmondta: a beruházás második ütemében, augusztus 28-ig befejezik a multifunkcionális rendezvényterem és a mélygarázs munkálatait, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukcióját.

Az ünnepségen Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: ahol valaha Budapest egyik ékköveként a Várkert Bazár tündökölt, három évtizeden át csak romokat láthatott a közönség, azonban ezután tízezrek vehetik majd birtokba a megújult helyszínt.

"A felújított Várbazár, ahogy a napokban átadott négyes metró, a felújított Kossuth tér, a főváros megújított utcái és terei, az újra régi pompájában ragyogó Mátyás-templom, a Zeneakadémia, az Erkel Színház, a budai Vár megújuló terei és utcái mind azt üzenik, hogy a gyenge vezetők csak vitatkoznak és nem tesznek semmit, az erős vezetők együttműködnek és cselekszenek" - mondta Rogán Antal, hozzátéve, hogy 2010 óta a közös célok érdekében összefogott a kormány, összefogtak a budapestiek, így a nemzet fővárosa újra erősödik és újra éled.

A megnyitó alkalmából ünnepi műsorral is készültek a szervezők a közönségnek, akik a Várkert Bazár homlokzata előtt, a teljes hosszában lezárt Lánchíd utcáról, valamint kivetítőkön nézhették a programot. Az ünnepi műsorban közreműködött mások mellett Danis Lídia színművész, Kokas Katalin hegedűművész, Miklósa Erika operaénekes, Sebestyén Márta népdalénekes, az Experidance Társulat, a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara, a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett és a Kiskunlacházi Ifjúsági Fúvószenekar is.

A sok száz érdeklődő közül a rendezvényre többen magyar zászlókkal és Fidesz-transzparensekkel, valamint "Megújítottad a Belvárost! Köszönjük, Tóni!" feliratú táblával érkeztek. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető beszéde közben egy Demokratikus Koalíció feliratú kabátot viselő fiatalember megpróbált felmutatni egy papírlapot, akcióját azonban a környezetében álló nézők megakadályozták.

Az ünnepség elején, a miniszterelnök beszéde alatt is látható volt egy "Kormányváltás 2014" feliratú molinó, amelyet a Mária anya szobor mellől lógattak le a várfalon.

Az Ybl tervei alapján 1875 és 1883 között készült neoreneszánsz épületegyüttes 1984 óta teljesen zárva volt, 1996-ban pedig felkerült a World Monuments Fund (WMF) műemlékvédő szervezet világ száz legveszélyeztetettebb műemlékeit nyilvántartó listájára.

A Várkert Bazár fejlesztése részben az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Programjának 6,7 milliárd forint összegű támogatásával valósult meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×