eur:
388.79
usd:
361.91
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Elfogadta az Országgyűlés a költségvetés újabb módosítását - a nap hírei

Közösen lépnek fel a visegrádi államok a versenyképességüket rontó uniós javaslatok ellen. Az InfoRádió értesülése szerint miniszteri biztost kap a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Elfogadta az Országgyűlés az idei költségvetés hatodik módosítását. A büdzsé egyebek mellett a pedagógus-életpályamodell bevezetése, az E.ON gázüzletágának állami felvásárlása és a takarékszövetkezeti integráció miatt változott. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztése 171 milliárd forinttal, 1050 milliárd forintra növelte az idei költségvetés tervezett hiányát, ugyanakkor a tárcavezető szerint a deficit emiatt nem növekszik 3 százalék fölé.

Közösen lépnek fel a visegrádi államok a versenyképességüket és foglalkoztatási helyzetüket rontó uniós javaslatok ellen - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a V4-ek budapesti miniszteri tanácskozása után példaként említette a monitorok vámjának eltörlését, illetve a bioüzemanyagokra vonatkozó indítványt. Hangsúlyozta: azt is szorgalmazzák, hogy a kis- és közepes vállalkozások akár harmadik országok piacain is együttesen jelenjenek meg.

Miniszteri biztost kap a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma az InfoRádiónak. Mint mondták, hetek óta érlelődött a döntés. A miniszteri biztos feladata a fejlesztési javaslatok kidolgozása lesz.

Október 23-án, egy közös demonstráción írja alá a választási együttműködésről szóló megállapodást az MSZP és az Együtt-PM szövetség. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az egyezség szerint közös egyéni jelöltek, de két lista lesz, közös miniszterelnök-jelölt nélkül. Választási győzelem esetén az lesz a kormányfő, akinek a listája több szavazatot kapott.

Az év végéig aláírná a szerződést a kormány mind a 250 ezer hektár állami földre, amelyet a Földet a gazdáknak programban hirdettek meg bérbeadásra. Bitay Márton, Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: már szinte az összes területre kiírták a pályázatot, több helyen a nyerteseket is kihirdették. A kormány májusban döntött arról, hogy pályázatot ír ki annak az összesen negyedmillió hektáros földterületnek a bérlésére, amelynek haszonbérleti szerződései 2017-ben járnak le.

Egységes, állami működtetés alá vonnák a védőnői szolgálatokat - mondta a fővárosi kormánymegbízott. Pesti Imre szerint ezzel kiküszöbölnék az egyenlőtlenségeket, és azt, hogy az önkormányzatok büdzséjétől függjön a szolgálat finanszírozásának mértéke. A kormánymegbízott az InfoRádiónak elmondta, a tervek szerint már januártól a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez tartozna a hálózat.

Újabb termékekkel bővült a hungarikumok gyűjteménye. A listára a csabai kolbászt, a hízott libából előállított árukat, a tokaji aszút és a Béres-cseppet vette fel a Hungarikum Bizottság. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a testület elnöke közölte: a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba bekerült a szikvíz, a Kürt adatmentési technológia, a magyar operett, Puskás Ferenc életműve és a fröccs.

Két év múlva készül el a lágymányosi Tüskecsarnok és az új uszodakomplexum. A kormány most elfogadott határozata értelmében több mint 9 milliárd forintot biztosítanak a beruházásra. A 4 ezer fő befogadására alkalmas többfunkciós csarnokhoz hat edzőterem, kiszolgáló helyiségek és diagnosztikai labor kapcsolódik. A mellette épülő ezer fős lelátóval rendelkező uszodát összekötik majd a Tüskecsarnokkal.

Elkészült Erkel Ferenc Himnuszának másfél perces változata. A kompozíciót most csak zenekari változatban, és Esz-dúr helyett B-dúr hangnemben, de az eredeti hangszerelésben rögzítette a MÁV Szimfonikus Zenekar. Az új változat a Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére készült, az előző csaknem 2 és fél perces verzió ugyanis túl hosszú volt, nem felelt meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárásainak.

Kenya fővárosában véget ért a negyedik napja tartó túszdráma - jelentette be az afrikai ország elnöke. Uhuru Kenyatta közölte: a biztonsági erők legyőzték a nairobi bevásárlóközpontot elfoglaló al-Shabaab terrorszervezet fegyvereseit. Elmondta: támadók legkevesebb 61 civilt megöltek, hat kommandós az összecsapásokban vesztette életét, 240-en pedig megsebesültek. A hadsereg öt terroristával végzett, 11-et a rendőrség letartóztatott. Az államfő szerdától három napos nemzeti gyászt rendelt el Kenyában.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×