eur:
389.77
usd:
362.89
bux:
68124.44
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Továbbra is a második helyen áll a Mol Közép-Európában - a nap hírei

Továbbra is a második helyen áll a Mol Nyrt Közép-Európa 500 legnagyobb vállalatának rangsorában. 175 új munkahelyet hoz létre Magyarországon a Hewlett-Packard, amellyel stratégiai megállapodást kötött a kormány.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Hewlett-Packard Magyarország Kft. Az infokommunikációs vállalat 175 új munkahelyet hoz létre Magyarországon. A megállapodás aláírásakor Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár azt mondta, a partnerséget vállaló cégek eddig 3500 új munkahely létrehozását jelentették be, ehhez jön még további 175 a Hewlett-Packardnál. Gonda Gábor, a társaság vezérigazgatója arról beszélt, hogy a vállalat 23 éve van jelen az országban, és hosszú távra tervez, amihez elengedhetetlen a szoros együttműködés. A cég a kormány 30. stratégiai partnere.

Még az idén 6 milliárd forinttal emelik az alapellátásban dolgozók finanszírozására fordítható összeget - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok kapnak béremelést. A védőnők juttatásáért külön jogszabályt alkotott az államtitkárság. Hangsúlyozta: az alapellátásban dolgozóknál valószínűleg a finanszírozást emelik meg, amiből bért tud majd fizetni az orvos, de a kifizetések technikájáról még egyeztetnek.

Elsősorban a rezsicsökkentés folytatása, a kiskeresetű családokat érintő adókedvezmények, valamint az úgynevezett GYED extra is napirenden szerepel a Fidesz háromnapos, visegrádi frakcióülésén. A rezsicsökkentésnél két javaslatról vitáznak: eszerint vagy január elsejétől, vagy még a fűtési szezon kezdete előtt mérsékelnék 10 százalékkal a gáz, a távhő és az áram fogyasztói árát. -- Az MSZP képviselőcsoportja Gárdonyban, a Jobbik Tiszavasváriban és Nyíregyházán tartja évadnyitó frakcióülésének rendezvényeit.

Fél százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a GDP 0,1 százalékkal emelkedett a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Elfogadhatatlannak tartja a bankszövetség devizahitelekre vonatkozó javaslatainak egy részét a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca ugyanakkor közölte: a mentőcsomagról még sem a kormány, sem a minisztérium nem hozott döntést. A tájékoztatás szerint a kormány abban érdekelt, hogy a bankok és az ügyfelek között kialakult tömeges méretűvé vált devizahiteles problémára mielőbb megoldást találjanak.

Az Európai Bizottság e-útdíj rendszert érintő kifogásait vizsgálják a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakértői. A tárca közleménye szerint az uniós testület a közelmúltban küldte meg véleményét az idén júliusban bevezetett úthasználati díjrendszerről. --- A közlekedési kérdésekben illetékes uniós-biztos szóvivője azt mondta, hogy a július elsején bevezetett útdíjrendszer nincs összhangban az uniós joggal. Helen Kearns hangsúlyozta: egyebek mellett a díjak összegét, valamint azt kifogásolják, hogy a magyar hatóságok az uniós véleményezés előtt vezették be az útdíjrendszert.

Továbbra is a második helyen áll a Mol Nyrt Közép-Európa 500 legnagyobb vállalatának rangsorában. A Deloitte tavalyi eredményeket ismertető felmérésében 62 magyar vállalat szerepel. A Top 500 minden évben külön rangsorolja a bankszektor, a biztosítási üzletág és több más iparág nagyvállalatait is. A régió 500 legnagyobb vállalatának rangsorában az első három helyezett nem változott 2012-ben sem, a listát továbbra is a PKN Orlen, a Mol és a Skoda vezeti.

Kábelszövetségeket bírságolt meg a Gazdasági Versenyhivatal. A Magyar Kábelkommunikációs Szövetségnek és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetségnek 11 millió forintot kell fizetniük, mert műsorterjesztési mintaszerződéseik versenykorlátozó kikötéseket tartalmaztak.

Több pontot is elfogadhatatlannak tart a Demokratikus Koalíció választási együttműködési javaslatában az MSZP elnöksége. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy Gyurcsány Ferenc pártja az Együtt-PM szövetséggel kötött szocialista megállapodás újratárgyalását célozza. Ajánlatában a Demokratikus Koalíció közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt az MSZP-nek.

Két héttel az első hiteligénylési határidő lejárta előtt már több mint 3200-an igényelték az állami kamattámogatású kötött felhasználású Diákhitel 2-t. A szabad felhasználású Diákhitel 1-re kétezer igénylés érkezett, míg kétszázan mindkét konstrukciót igénybe szeretnék venni.

Feloldotta a romagyilkosságok nyomozásával összefüggésben készült belső katonai biztonsági jelentés titkosítását a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat. A jelentés titkosításának megszüntetésével lehetővé vált, hogy a honvédelmi tárca, ígéretének megfelelően, elküldhesse a dokumentumot a parlamenti nemzetbiztonsági bizottság elnökének.

Vádat emelt az ügyészség a Budapesti Corvinus Egyetem nyelvvizsga ügyében. Bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmény miatt kell 18 embernek bíróság elé állnia.

Befejezték az aknamentesítést a magyar-horvát határ magyar oldalán. A tűzszerészek 31 robbanószerkezetet találtak a terület átvizsgálásakor.

Aláírta az új jegyautomaták gyártásáról, telepítéséről és üzemeltetéséről szóló megállapodást a Budapesti Közlekedési Központ és a tenderen nyertes T-Systems. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a BKK a jövő év elején kezdi meg az automaták cseréjét az elektronikus jegyrendszer bevezetésének projektjében. A folyamat másfél évig tart, a háromszáz automatából többféle jegy- és bérlettípust is lehet majd vásárolni, elfogadják a bankjegyeket és bankkártyákat is.

A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra az augusztus 18-án, 85 éves korában elhunyt Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, a Nemzet Sportolóját. A gyászszertartáson jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×