INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Így zajlik le a digitális átállás

InfoRádió / MTI
Az országos digitális átállás menetrendjéről, a rászoruló jogosultak állami támogatásáról és az átállás előnyeiről tartottak tájékoztatót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai kedden a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényben meghatározott pályázati eljárás országgyűlési ellenőrzésére létrehozott eseti bizottság számára - közölte az NMHH.

A jogszabályok szerint Magyarországon 2014. december 31-ig kell megtörténnie a digitális átállásnak, ezután már mindenki csak a korszerű digitális rendszerben televíziózhat.

Az NMHH közleménye szerint munkatársaik arról tájékoztatták az eseti bizottság tagjait, hogy a hatóság részéről minden készen áll az országos digitális átállás biztonságos lebonyolítására.

A hatóság szakemberei a bizottság ülésén kiemelték: a digitális átállás közvetlenül azokat érinti, akik jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennával, előfizetési díj nélkül tévéznek, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adását látják. Az átállás során nekik sem kell új televíziót venni, elég, ha meglévő készülékükhöz egy set-top-boxot, és ha szükséges, új antennát csatlakoztatnak. Így az eddigi három helyett hét csatorna adását nézhetik majd ingyenesen. Akik a hét csatorna mellé még többet szeretnének, azok előfizethetnek a rendelkezésre álló műholdas vagy kábeltévés szolgáltatók csomagjaira, vagy válaszhatják az internetes tévézést is.

A bizottság a meghallgatáson tájékoztatást kapott az átállás ütemezéséről és a szociálisan rászoruló jogosultak támogatási rendszeréről is. A digitális átállás során azoknál a rászoruló jogosultaknál, akik önerejükből nem tudják beszerezni a digitális adások vételéhez szükséges berendezéseket, a hatóság szakemberei állami támogatás keretében telepítik és szerelik be az eszközöket.

A digitális televíziózás számos előnnyel jár a tévénézők számára, akik a jobb kép- és hangminőség mellett több ingyenesen fogható csatorna közül is válogathatnak, és olyan kiegészítő kényelmi szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, mint a digitális műsorújság vagy a gyermekvédelmi zár - hangsúlyozták az NMHH munkatársai a meghallgatáson.

Az NMHH hamarosan tájékoztató kampányt indít annak érdekében, hogy minden érintett családban biztonságosan megvalósuljon a digitális átállás - közölte a hatóság.

A címlapról ajánljuk