INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A külkapcsolatok javítása volt a téma az ellenzéki egyeztetésen

InfoRádió / MTI
A külkapcsolatok javítását tekintik céljuknak az ellenzéki tárgyalásokon részt vevő szervezetek, amelyek szerint az Orbán-kormány miatt Magyarország mára elszigetelődött.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt (SZEM) képviselői tizenegy pontból álló nyilatkozatot fogadtak el hétfői megbeszélésükön.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja újságíróknak elmondta: kiindulópontjuk az volt, hogy az Orbán-kormány leszerepelt a nemzetközi porondokon, ami az ország elszigetelődéséhez vezetett. A szocialista politikus szerint a jelenlegi kabinet "a demokrácia és a jogállam lebontásával" ellenszenvet, az unortodox gazdaságpolitikával pedig leginkább derültséget váltott ki a nagyvilágban, és tevékenységével "legfeljebb néhány diktatúrában tudott bónuszpontokat gyűjteni".

Az ország érdekérvényesítő képességét gátolja, hogy a kormány "mindenkivel összeveszett", és ezt nehéz lesz helyrehozni - jegyezte meg Szanyi Tibor.

A közösen elfogadott állásfoglalás szerint az új kormánynak 2014 után helyre kell állítani a szövetségesi viszonyt az Egyesült Államokkal, az Európai Unió és a NATO tagállamaival, és kölcsönösen előnyös kapcsolatokat kell építenie Oroszországgal, Kínával, Indiával, Japánnal, Brazíliával és számos fejlődő országgal.

Az ellenzéki pártok támogatják az európai integráció bővítését, mélyítését, és céljuk, hogy Magyarország az EU belső köréhez, így az eurózónához tartozzon.

A nyilatkozatban szorgalmazzák, hogy az uniós támogatásokat időben hívják le és az eddiginél hatékonyabban használják fel. Kezdeményezik az európai ifjúsági garanciaprogram magyarországi bevezetését, amely azt szolgálja, hogy a fiatalok négy hónapnál hosszabb ideig ne maradjanak munka vagy képzés nélkül.

A kormány külpolitikája minden fórumon határozottan kiáll a nemzeti érdekek mellett, és visszaállítja a magyar diplomácia régi tekintélyét - közölte Balla Mihály, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Balla Mihály a hétfői ellenzéki tárgyalásokra reagáló közleménye szerint a Bajnai- és a Gyurcsány-kormány mellőzte a határozott érdekképviseletet, kormányzásuk ideje alatt a magyar külpolitikát a különböző lobbicsoportoknak való állandó megfelelés jellemezte. A szocialisták külpolitikáját átjárta a korrupció, ennek legjobb példái a moszkvai ingatlanok eladása körüli gyanús ügyletek - emeli ki.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk