eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem a hó az autósok rémálma

A havas úton a sebesség helyes megválasztása az egyik legfontosabb szabály - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő, aki szerint nem a hó az autósok igazi rémálma.

Mindenképpen figyelni kell a gumiabroncsok állapotára - ez az első tanács, amit az Allianz Vezetéstechnikai Centrum vezető instruktora adott a havas viszonyok között autózóknak. Pesoldt Ferenc ehhez hozzátette, ilyenkor nem elég, hogy téli gumikkal közlekedünk, jó minőségűeknek is kell lenniük azoknak az abroncsoknak: lehetőleg le legyenek túl régiek, és legyen meg rajtuk a mintázat mélysége is.

Ha tehetjük, teli tankkal induljunk útnak, mert bármikor és bárhol elakadhatunk. Fontos lehet az is, hogy hidegtűrő ablakmosó folyadékot töltsünk a tartályba, és persze az sem hátrány, ha van nálunk élelem, folyadék és takaró.

A vezetéstechnikai szakértő szerint a sebesség helyes megválasztása a kulcs, és annak észben tartása, hogy a fékutak meghosszabbodnak. Érdemes korábban (akár egy órával előbb) elindulni, mivel havas-latyakos úton lassan tudunk vezetni.

Az autósnak tisztában kell lennie azzal is, hogy nemcsak ő lát rosszabbul, de őt is rosszabbul látják, éppen ezért nagyobb követési távolságot kell tartani.

Az ónos eső még a hónál is nagyobb ellensége az autóval közlekedőknek, mivel az olyan, mintha jégen vezetnének. A jármű irányíthatósága sokkal több odafigyelést kíván, hiszen drasztikusan lecsökken a tapadás. A legjobb megoldás ilyenkor az, ha nem ülünk autóba, de ha muszáj, akkor mindenképpen korábban induljunk el, lassabban haladjunk, puhán fékezzünk, finoman kormányozzunk, és időben készüljünk fel a bekanyarodásra, a sávváltásra, valamint a gyalogátkelők megközelítésére - hangsúlyozta Pesoldt Ferenc.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×