eur:
393.77
usd:
369.05
bux:
65842.71
2024. április 23. kedd Béla

Nagyobb az esély a tanárok béremelésére

Ma nagyobb esély van rá mint korábban, hogy a szeptembertől induló pedagógus életpályamodell béremeléssel is járjon - mondta az Educatio szakkiállításon Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A konferencia előadásait diákok egy csoportja zavarta meg.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerint a köznevelés és a felsőoktatás változásainak célja, hogy minőségi és versenyképes oktatást alakítsanak ki. A tárcavezető a II. Nemzeti Köznevelési Konferencián, pénteken azt mondta, fontos, hogy erről a célról széleskörű legyen az egyetértés, mert így nagyobb az esélye a konszenzus megtalálásának az eszközöket illetően. Az eszközökről kell és érdemes is vitatkozni, de fontos, hogy a célokban egyetértés legyen - hangoztatta.

Négymilliárd forintos támogatási programot hirdetett meg az emberi erőforrás miniszter a hátrányos helyzetű középiskolások felsőoktatási képzésbe való bejutásának támogatására. A tárcavezető kiemelte: ma plusz pontokat kapnak halmozottan hátrányos helyzetű diákok, de jobb lenne, ha olyan helyzetet teremtetnének, hogy maguktól magasabb pontszámot érhessenek el. Hozzátette: a programra február elejétől lehet jelentkezni, és igyekeznek gyorsan elbírálni a pályázatokat. Amelyik intézmény legalább 46 tanulót von be a programba, megkapja a maximális támogatást, 50 millió forintot.

Kérdésre válaszolva kiemelte, nem jó a fiataloknak rémisztő adóssággal kezdeni az életet, ezért döntöttek úgy, hogy nem keretszámokkal, hanem minőségi kritériumokkal szabják meg, ki juthat be a felsőoktatásba. A felsőoktatás finanszírozásába mindemellett igyekeznek egyre inkább bekapcsolni a gazdasági szereplőket, erre különösen a mérnökképzésben van lehetőség - közölte.

Beszámolt arról is, hogy jelenleg négy pedagógus-szakszervezettel tárgyal a kormány, közülük három kész a megállapodásra. A kormánynak is fontos, hogy az érdekvédelmi szervezetek rálássanak az oktatás átalakítására - fűzte hozzá. Arra az esetre, ha sztrájkra kerülne sor, a bíróságnak kell meghatároznia az elégséges szolgáltatás feltételeit.

Ma nagyobb az esély, mint néhány héttel-hónappal korábban, hogy szeptembertől úgy indul el a pedagógus életpálya-modell, hogy abban béremelés is lesz - vélekedett.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón az oktatás átalakítását illetően hangsúlyozta, eddig nem volt csúszás a határidők tartásában, ezért a kormány nem szolgált rá a bizalmatlanságra a vállalásaival kapcsolatban. Az intézményfenntartó körüli hiányosságról azt mondta: a tervezetthez képest nincs csúszás, így nincs ok a bizonytalanságra.

A kormány azt akarja, hogy Magyarország olyan hely legyen, ahol "érdemes megmaradni", amelyre büszkék lehetnek, és amely virágzik, fejlődik. Ez az elv az alapja a jelenlegi változásoknak, így az oktatásban elindítottaknak is - fejtette ki.

A Hallgatói Hálózat aktivistái zavarták meg a konferenciát. Hoffmann Rózsa államtitkár beszédét követően fiatalok egy csoportja a színpadhoz vonult. A szervezett fellépés vitát váltott ki a közönség egy része és a diákok között. A diákokat egy darabig engedték beszélni, majd leültették és a konferencia folytatódott.

Később a sajtótájékoztatón a meghívott diákok is kérdezhettek, ám ez is kisebb vitát hozott a diák és Balog Zoltán között. A sajtótájékoztató végén a miniszter behívta magához a diákokat.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×