INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Elzárt települések a Dunántúlon

InfoRádió / MTI
Csaknem 300 riasztást kapott péntek délutánig az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a havazás és a hófúvás miatt. A hívások többsége a leginkább érintett Vas megyéből érkezett.

Tóth Ferenc, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője ismét arra kérte a lakosságot, hogy senki ne induljon útnak a harmadfokú, piros riasztással érintett 26 kistérségben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a Dunántúlon az éjszaka folyamán enyhülhet a szél és megszűnhet a havazás, szombatra már csak citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki térségre az Országos Meteorológiai Szolgálat, így reggelre felszabadulhatnak az ország útjai.

Zala megyében újra megnyitották a határátkelőket a kamionok előtt, de Letenyétől rendőri és közútkezelői felvezetéssel indulnak el Budapest irányába az M7-es autópályán, hogy senki ne térjen le az autópályáról az alsóbbrendű utakra. Hozzátette: jelenleg még 24 elzárt település van, ezeket szükség esetén gyorsan fel tudják szabadítani, de a szél újra befújja a megtisztított utakat.

Dunántúlon 26-ra emelkedett az elzárt települések száma. Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér és Und, Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy, Zala megyében pedig Velence megközelíthetetlen.Négy település van a hó fogságában jelenleg Veszprém megyében, ezek egyikét, Mindszentkálla községet pénteken egyszer már megközelíthetővé tették. A hó elzárta a külvilágtól a megyéből Balatonhenye, Monoszló és Szentbékálla községet is.

A reggel óta tartó havazás intenzitása nem csökkent, sőt már a Duna-Tisza közén, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is havazik. Méteres hótorlaszokat emel a viharos szél, csaknem 40 útszakasz járhatatlan.

Budapesten reggel 8 óra óta változó intenzitással havazik. A mérések szerint ez idő alatt a budai hegyvidéken kilenc centiméter friss hó esett, a pesti városrészben ennél kevesebb. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes téli célgép-flottájával folyamatosan végzi a budapesti főutakon a hó eltakarítást és a síkosságmentesítést. A főútvonalak latyakosak.

A címlapról ajánljuk