eur:
393.2
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Az uniós bíróság előtt a munkaügyi perek - lapszemle

Gyanúsítottként hallgatták ki az EKI volt főigazgatóját a Magyar Nemzet szerint, míg a Népszabadság a menesztett kormánytisztviselők munkaügyi peréről ír.

Több menesztett kormánytisztviselő munkaügyi perét felfüggesztette tavaly a Debreceni Munkaügyi Bíróság és az Európai Unió Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett - írja a Népszabadság. A Bírósági Közlöny legutóbbi száma szerint arra a kérdésre várnak választ, hogy az indoklás nélküli felmentés lehetőségét megteremtő, és az Alkotmánybíróság által később alaptörvény-ellenesnek talált jogszabály nem áll-e ellentétben az unió alapjogi chartájának azzal a rendelkezésével, amely az indokolatlan elbocsátással szembeni védelmet írja elő.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kárpáti Zsuzsát, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet volt főigazgatóját, MSZP-s egészségpolitikust. A cikk szerint a volt főigazgatót gazdasági visszaélések miatt vonták eljárás alá, rajta kívül még egy embert gyanúsítanak jelentősvagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel.

Az Index.hu-n arról olvashatnak, hogy véresre vertek egy férfit a BKK, illetve valószínűleg annak egyik alvállalkozójának biztonsági őrei, írta egy szemtanú kedden a BKV-figyelő Facebook-oldalán. Az eset a Batthyány téri HÉV-megállóban történt, ahol az őrök állítólag a mozgólépcsőn kezdték el lökdösni a férfit, aki később már a földön feküdt. A szemtanú szerint a bántalmazók közül ketten HÉV biztonsági őr feliratú kabátban voltak, a harmadik fekete utcai kabátban. A BKK kivizsgálja az ügyet.

A Napi Gazdaság szerint csaknem száz százalékban lekötötték az idén véget érő uniós költségvetési ciklusban a közlekedési projektekre felhasználható forrásokat. A lap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adataira hivatkozva azt írja: a 2007-2013-as ciklusban - a hazai társfinanszírozással együtt - a Közlekedés Operatív Programban felhasználható forrás összesen 1853,5 milliárd forint.

A január 15-i határidőig csak 60 ezren léptek át a katába és a kivába, a mikro- és kisvállalkozásoknak szánt két új kedvezményes adónembe, de a Nemzetgazdasági Minisztérium többszázezer átjelentkezőt vár hosszabb távon - írja a Portfolio.hu. Több olyan tényező is van, ami miatt a cégek hezitálhattak, és a gyakorlati tapasztalatokra várnak, az átlépések száma azonban leginkább a szűkös gondolkodási idő miatt maradhatott el a várttól.

A Pénzcentrum.hu a karácsony utáni leárazásokról írt cikket. Ebből kiderül, a korábbi leértékelési hullámokkal ellentétben idén sok olyan üzlet volt, amely nem fokozatosan növelte az árcsökkentés arányát, hanem már január elején 50-70 százalékos kedvezményekkel nyitott. A piacot jól ismerő informátor szerint nem egy ilyen boltnál előfordult, hogy az akciók előtti napokban kissé felpumpálták az árakat, így kozmetikázták a leértékeléseket.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×