INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az uniós bíróság előtt a munkaügyi perek - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Gyanúsítottként hallgatták ki az EKI volt főigazgatóját a Magyar Nemzet szerint, míg a Népszabadság a menesztett kormánytisztviselők munkaügyi peréről ír.

Több menesztett kormánytisztviselő munkaügyi perét felfüggesztette tavaly a Debreceni Munkaügyi Bíróság és az Európai Unió Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett - írja a Népszabadság. A Bírósági Közlöny legutóbbi száma szerint arra a kérdésre várnak választ, hogy az indoklás nélküli felmentés lehetőségét megteremtő, és az Alkotmánybíróság által később alaptörvény-ellenesnek talált jogszabály nem áll-e ellentétben az unió alapjogi chartájának azzal a rendelkezésével, amely az indokolatlan elbocsátással szembeni védelmet írja elő.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kárpáti Zsuzsát, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet volt főigazgatóját, MSZP-s egészségpolitikust. A cikk szerint a volt főigazgatót gazdasági visszaélések miatt vonták eljárás alá, rajta kívül még egy embert gyanúsítanak jelentősvagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel.

Az Index.hu-n arról olvashatnak, hogy véresre vertek egy férfit a BKK, illetve valószínűleg annak egyik alvállalkozójának biztonsági őrei, írta egy szemtanú kedden a BKV-figyelő Facebook-oldalán. Az eset a Batthyány téri HÉV-megállóban történt, ahol az őrök állítólag a mozgólépcsőn kezdték el lökdösni a férfit, aki később már a földön feküdt. A szemtanú szerint a bántalmazók közül ketten HÉV biztonsági őr feliratú kabátban voltak, a harmadik fekete utcai kabátban. A BKK kivizsgálja az ügyet.

A Napi Gazdaság szerint csaknem száz százalékban lekötötték az idén véget érő uniós költségvetési ciklusban a közlekedési projektekre felhasználható forrásokat. A lap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adataira hivatkozva azt írja: a 2007-2013-as ciklusban - a hazai társfinanszírozással együtt - a Közlekedés Operatív Programban felhasználható forrás összesen 1853,5 milliárd forint.

A január 15-i határidőig csak 60 ezren léptek át a katába és a kivába, a mikro- és kisvállalkozásoknak szánt két új kedvezményes adónembe, de a Nemzetgazdasági Minisztérium többszázezer átjelentkezőt vár hosszabb távon - írja a Portfolio.hu. Több olyan tényező is van, ami miatt a cégek hezitálhattak, és a gyakorlati tapasztalatokra várnak, az átlépések száma azonban leginkább a szűkös gondolkodási idő miatt maradhatott el a várttól.

A Pénzcentrum.hu a karácsony utáni leárazásokról írt cikket. Ebből kiderül, a korábbi leértékelési hullámokkal ellentétben idén sok olyan üzlet volt, amely nem fokozatosan növelte az árcsökkentés arányát, hanem már január elején 50-70 százalékos kedvezményekkel nyitott. A piacot jól ismerő informátor szerint nem egy ilyen boltnál előfordult, hogy az akciók előtti napokban kissé felpumpálták az árakat, így kozmetikázták a leértékeléseket.

Hanganyag: Windisch Judit
A címlapról ajánljuk