eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezért hívta vissza az MSZP a kampánygurut - hetilapszemle

A Heti Válasz Ron Werber visszatérésével foglalkozik, míg a Figyelő a Stanford Egyetem tanárával, Francis Fukuyamával készített interjút.

A Heti Válasz legfrissebb számából kiderül, hogy az MSZP miért hívta vissza az izraeli kampánygurut, Ron Werbert, és a visszatérésről mi a véleménye a szocialisták valamint Bajnai Gordon volt kormányfő kommunikációs tanácsadóinak. Ron Werber - aki a terepmunka és a mozgósítás nagymestere - az elmúlt években hazája belpolitikájában élesítette tudását, decembertől azonban ismét leszerződtette őt az MSZP.

Az MSZP jelentkezett be Ron Werberhez, mivel jól jön a tapasztalata abban, hogy a Fidesz által átrajzolt választókerületi rendszerben hogyan lehet személyes mozgósításra épülő, ajtótól ajtóig kampányt folytatni - mondta Braun Róbert a Heti Válasznak adott rövid interjúban. A jelenleg MSZP-s politikus Braun úgy látja, ha Werber visszatérésének más haszna nincs, mint hogy a másik oldal fél tőle, már jó.

A Figyelő a Stanford Egyetem tanárával, Francis Fukuyamával készített interjút. Õ majd negyed évszázada követi figyelemmel a magyar politikai átalakulást. Tavaly szokatlan levélváltást folytatott a magyar kormány képviselőivel a magyar politikai rendszer átépítéséről. A lap írásából kiderül, hogy az ismert konzervatív amerikai gondolkodó miképpen látja egy évvel később a fejleményeket, nemcsak Magyarországon, hanem a globális gazdasági és politikai egyensúly-eltolódás tükrében.

Fukuyama az új alaptörvényről szólva kifejtette, hogy senki sem érvelt úgy, hogy egy megfelelő parlamenti többségnek ne lenne joga megváltoztatni az alkotmányt. "Ami engem és más megfigyelőket zavart, az az a mód, ahogyan a Fidesz ezt véghezvitte. Mert az alkotmány módosítása nem lehet könnyelmű cselekedet: egy alkotmánynak az országban kialakult nagyon erős konszenzust kell tükröznie. Márpedig egy ilyen konszenzus kiépítéséhez nyílt folyamatra, hosszú és alapos vitákra van szükség, össze kell hozni az embereket. Az alkotmányozás, illetve annak módosítási folyamata sok szempontból majdnem ugyanolyan fontos, mint maga az alkotmány tartalma. Azt hiszem, az ilyen hozzáállás elmaradása jelentette a problémát".

Az európai integrációval kapcsolatban Fukuyama úgy fogalmazott, hogy az európai krízisnek korántsincs vége, és minél tovább tart, annál nagyobb kárt okozhat.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×