eur:
394.79
usd:
371.33
bux:
66140.48
2024. április 16. kedd Csongor

Nagyobb demonstrációkra készül a Hallgatói Hálózat

Február 11-étől tarthat nagyobb demonstrációkat országszerte a Hallgatói Hálózat (HaHa), ha a kormányzat nem teljesíti korábbi, valamint a hétfőn megfogalmazott újabb követeléseiket. Erről a szervezet egy fórumon döntött hétfőn Budapesten mintegy kétszáz egyetemista, gimnazista és szülő részvételével.

Követelésként fogalmazták meg - a korábbi hat pont teljesítésén felül - az érdemi tárgyalások megkezdését "valamennyi érintettel és a nyilvánosság bevonásával". "Azonnali válságintézkedésként" követelik, hogy soron kívüli gyorssegéllyel adják vissza a kivont pénzeket a felsőoktatásba, minden szakon biztosítsanak államilag finanszírozott helyeket, a felvételi ügyintézés díját vállalják át a hátrányos helyzetűektől, és tegyék lehetővé, hogy sorrendváltoztatáskor új szakokat is megjelölhessenek a felvételizők.

Kilátásba helyezték, hogy ha a kormányzat február 8-án délig nem teljesíti követeléseiket, utcára vonulnak.

A ELTE Bölcsészettudományi Karán tartott fórumon megfogalmazott dokumentumban megállapították, hogy "a kormány nem teljesítette a hallgatók követeléseit. A válság tovább mélyült. A híresztelésekkel ellentétben semmi sem teljesült a hallgatók által elfogadott hat pontból, a kormány több egyetemet csőd közeli helyzetbe juttatott". Sérelmezik, hogy a kancellárok kinevezése korlátozza az egyetemi autonómiát, a forráskivonások miatt további tanárokat bocsáthatnak el és szakok szűnhetnek meg.

A HaHa fórumán további követelésként került szóba, hogy a kormány a továbbiakban a december 17-én alakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal (OFEF) tárgyaljon, amelynek tagjai a Magyar Rektori Konferencia, a HaHa, az Oktatói Hálózat, a pedagógus szakszervezetek és a HÖOK.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke a rendezvény vendégeként kiemelte: "a hat pont továbbra is aktuális", azokról külön egyeztetést kezdeményeztek a kormányzattal, és hosszú távú egyeztetési folyamatra kaptak ígéretet. A HÖOK is támogatja, hogy az OFEF-fel tárgyaljon a továbbiakban a kormányzat - tette hozzá.

Gács Anna, az Oktatói Hálózat képviseletében elmondta: "a kormány nem kezdett érdemi érdekegyeztetésbe", erre a fórumra sem jöttek el képviselői. Megemlítette, hogy amíg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a közelmúltban mintegy 100 millió forintos plusztámogatást kapott, addig milliárdokat vontak ki a felsőoktatásból.

Az egyik felszólaló szerint "a kormány feléli az emberek jövőjét", amit a tüntetéseken "a diákok visszakövetelnek", és a demonstrációkat addig folytatják, amíg nem teljesítik követeléseiket - jegyezte meg. "Nem hagyhatják, hogy pártkatonák kinevezésével csorbítsák egyetemeik autonómiáját" - mondta egy másik felszólaló. Más pedig arról beszélt, hogy a gimnazisták azt követelik, hogy két évvel a felvételi előtt ne lehessen változtatni a felvételi rendszeren.

A fórum résztvevői megállapították, hogy a HaHa hatpontos petíciójában követeltek nem teljesültek. A dokumentumban decemberben követelték a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

Dezső Tamás, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében a rendezvényt engedély nélkülinek nevezte, mert a szervezők közül senki sem kért engedélyt a fórum megtartására.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn közölte az MTI-vel: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere péntek délelőtt folytatja az egyeztetést a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökségével.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban, a Magyar Telekom árfolyama azonban emelkedik, miután célár-emelés érkezett a részvényre. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×