eur:
394.24
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kész a korrupcióellenes etikai kódex - hírösszefoglaló

A Fidesz szerint már hétfőn új miniszteri rendeletet hozhatnak az áramszolgáltatók új számla-kiállítási kötelezettségéről. Elkészült a kormány korrupcióellenes etikai kódexe. Az MSZP szerint a kabinet elszegényíti az országot és kilátástalan helyzetbe hozza a családokat. A nap legfontosabb hírei január 5-én.

A Fidesz szerint már hétfőn új miniszteri rendeletet hozhatnak arról, hogy jogszabályi változás esetén a gázszolgáltatókhoz hasonlóan az áramszolgáltatóknak is kötelező legyen új számlákat kiállítaniuk. A januártól hatályos tízszázalékos rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője közölte: többen is jelezték, hogy az Elmű három hónapra előre kiküldte tavalyi áron kiszámított számláit. Németh Szilárd elmondta: felkérésére a Magyar Energia Hivatal már el is készített egy olyan tervezetet, amely szabályozná ezt a kérdést, a rendelet pedig már hétfőn hatályba léphet. Az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport közleményében üdvözölte a fideszes politikus kezdeményezését a 2008-ban bevezetett számlázási rendszer módosítására, mivel álláspontja szerint a jelenlegi rendszer igen nehezen érthető és számos félreértésre ad okot.

Elkészült a kormány korrupcióellenes etikai kódexe. A Magyar Nemzet azt írta: a szabálykönyv tervezete szerint akár el is bocsáthatják állami állásából azt a személyt, aki nem fizeti ki köztartozását vagy nem gondoskodik családjáról. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a lapnak azt mondta: a kódex egyes rendelkezései a közigazgatás vezető pozícióit betöltő személyektől elvárt magatartást írják le.

Az Országgyűlés elnöke szerint a vidék feladata az élet természetes rendjéhez való ragaszkodás, az élet rendje pedig nem más, mint a folytonos megújulás. Kövér László Lentiben, a felújított belváros avatása és a város napja alkalmából tartott ünnepségen úgy fogalmazott: ma az fejlett világban az a kérdés, képesek vagyunk-e úgy változni, hogy nemcsak megőrizzük, ami a miénk, hanem ezen túl megteremtjük az élet hosszú távú biztonságát.

A honvédelmi miniszter szerint a Szent Korona visszaadása erős köteléket vont Magyarország és az Egyesült Államok közé. Hende Csaba a korona hazatérésének 35. évfordulóján tartott ünnepségen hangsúlyozta: meg kell őrizni ezt a köteléket, hiszen közös szabadságunk védelmére szövetkeztünk. 1978. január 6-án érkezett haza Amerikából a Szent Korona, és vele együtt a koronázási jelvények.

Sikerként értékeli az iskoláztatási támogatás bevezetését a Fidesz. Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője azt mondta: a támogatással jelentősen, az előző tanévhez képest 23 ezerrel csökkent az igazolatlanul hiányzó diákok aránya 2010/2011-ben a szegényebb régiókban.

Az MSZP szerint a kormány elszegényíti az országot, kilátástalan helyzetet teremt a családoknak, és külföldre üldözi a fiatalokat. Bangóné Borbély Ildikó, a szocialista párt elnökségi tagja az Európai Unió statisztikai hivatalának adataira hivatkozva azt mondta: az ország minden harmadik lakosa érintett az elszegényedésben.

Kedden a gazdaságpolitikai kérdésekről folytatják az egyeztetést az ellenzéki pártok és mozgalmak - közölte az MSZP frakcióvezető-helyettese. Józsa István hangsúlyozta: a magyar gazdaságban helyre kell állítani a bizalmat és a párbeszédet, ugyanakkor olyan befektetői, vállalkozói légkört kell teremteni, amelyben az érintett szereplők megtalálják számításaikat.

Több szervezet is csatlakozik a közjogi kérdéseket megtárgyaló ellenzéki egyeztetés-sorozathoz - közölte az MSZP frakcióvezető-helyettese. Tóbiás József elmondta: bejelentette részvételi szándékát a Szabad Emberek Magyarországért, a Szabadelvű Polgári Egyesület, valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, emellett megfigyelői státusra tett szándéknyilatkozatot a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

Határozatban erősítette meg az LMP országos választmánya, hogy nem kíván részt venni az MSZP által indított ellenzéki egyeztetés-sorozaton. Csiba Katalin és Heltai László, a párt szóvivői ezt azzal indokolták, hogy az ellenzéki tárgyalások célja egy választási szövetség létrehozása. Az LMP novemberben megalkotott stratégiája azonban kinyilvánította, hogy a jelenlegi parlamenti pártokkal nem kívánnak választási együttműködésre lépni.

A Pékszövetség elnöke szerint 20-25 százalékkal drágulhatnak a pékáru. Septe József az InfoRádióban azt mondta: bizonyos mértékű áremelésre már ebben a hónapban számítani lehet. Hozzátette: a drágulás oka, hogy nőttek az alapanyagárak, emelkedtek a szállítási, logisztikai költségek, és a minimálbér emelés is negatívan hatott az ágazatban dolgozó vállalkozásokra.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×