eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Így indul az új év az egészségügyben

Jelentősen kiszélesített állami kötelezettségvállalási és feladatmeghatározási jogkörrel indul az új év az egészségügyben - írja a Napi Gazdaság.

A lap a változásokat ismertetve közli, a patikus ezentúl megismerheti a betegek támogatott gyógyszerkezeléssel kapcsolatos egy éven belüli adatait, s amennyiben a biztosított ez ellen tiltakozik, a gyógyszerésznek e tényt haladéktalanul továbbítania kell az egészségbiztosítónak.

A biztosítottnak nem minősülő betegek ellátása - a sürgős eset kivételével - nem eredményezheti a biztosítottak várólistájának, illetve a betegfogadási lista szerinti várakozási idejének meghosszabbodását.

A biztosított januártól köteles megtéríteni a neki felróható módon jogalap nélkül igénybe vett gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás után folyósított támogatás összegét. Szigorodik a taj-kártya használata is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hatáskörének jelentős része a kormányhoz, illetve a miniszterhez került, a jogszabály a kabinetet hatalmazza fel a többi között a finanszírozási szerződések megkötésére és tartalmuk meghatározására. Ezentúl a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök rendelését, kiadását és a felhasználás ellenőrzésének szabályait is kormányrendelet állapítja meg.

Az állami egészségügyi felsőoktatási intézmény egészségügyi szolgáltatójának szakmai felügyelete, az ellátási szerződések, a kapacitások csökkentése, illetve átcsoportosítása, valamint az ellátási terület és a működés szabályainak meghatározása az egészségügyért felelős miniszter kezébe kerül - ismerteti a lap.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×