INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Így indul az új év az egészségügyben

InfoRádió / MTI
Jelentősen kiszélesített állami kötelezettségvállalási és feladatmeghatározási jogkörrel indul az új év az egészségügyben - írja a Napi Gazdaság.

A lap a változásokat ismertetve közli, a patikus ezentúl megismerheti a betegek támogatott gyógyszerkezeléssel kapcsolatos egy éven belüli adatait, s amennyiben a biztosított ez ellen tiltakozik, a gyógyszerésznek e tényt haladéktalanul továbbítania kell az egészségbiztosítónak.

A biztosítottnak nem minősülő betegek ellátása - a sürgős eset kivételével - nem eredményezheti a biztosítottak várólistájának, illetve a betegfogadási lista szerinti várakozási idejének meghosszabbodását.

A biztosított januártól köteles megtéríteni a neki felróható módon jogalap nélkül igénybe vett gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás után folyósított támogatás összegét. Szigorodik a taj-kártya használata is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hatáskörének jelentős része a kormányhoz, illetve a miniszterhez került, a jogszabály a kabinetet hatalmazza fel a többi között a finanszírozási szerződések megkötésére és tartalmuk meghatározására. Ezentúl a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök rendelését, kiadását és a felhasználás ellenőrzésének szabályait is kormányrendelet állapítja meg.

Az állami egészségügyi felsőoktatási intézmény egészségügyi szolgáltatójának szakmai felügyelete, az ellátási szerződések, a kapacitások csökkentése, illetve átcsoportosítása, valamint az ellátási terület és a működés szabályainak meghatározása az egészségügyért felelős miniszter kezébe kerül - ismerteti a lap.

A címlapról ajánljuk