eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Így állnak a fővárosi beruházások

A fővárosban idén főként intézményi és városüzemeltetési beruházások valósultak meg - mondta az InfoRádiónak a városfejlesztési főpolgármester-helyettes. Szeneczey Balázs kiemelte, a projektek költségvetésének jelentős részét uniós forrásokból szerezték be.

Idén 51 városüzemeltetési beruházást tervezett a főváros, ezek többsége, 33 közlekedési projekt volt, de volt még 10 közmű és 8 környezetvédelmi beruházás - közölte a Városháza. A 2012-ben tervezett uniós támogatások, valamint az állami támogatások összértéke 65,716 milliárd forint volt.

Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a fővárosi beruházások költségvetésének nagy részét uniós forrásokból finanszírozták.

Huszonkét projekt érintett európai uniós támogatással, melyek közül továbbra is a legjelentősebb a 4-es metró, valamint a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és a kapcsolódó létesítményei projekt részeinek folyamatban lévő bővítése. A tervezett költségekből idén októberig 40,541 milliárd forintot használtak fel. A Városháza tájékoztatósa szerint a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és a hozzá kapcsolódó létesítmények teljes költsége 491 millió euró.

A városfejlesztési főpolgármester-helyettes közölte: már most készítik elő azokat a projekteket, amelyekhez a következő uniós ciklusban lehet forrásokhoz jutni. Kiemelte, hogy a 4-es metró projekt szerkezetépítési munkái - az állomások és az alagút építése - már befejeződtek, ennek kapcsán már csak kisebb garanciális, hibajavítási munkák vannak folyamatban, a szerkezetépítés készültsége szinte kész.

December elején befejeződött a vágányépítés a teljes vonalon. A projektből még hátralévő munkák között van a rendszerépítés befejezése, ennek a műszaki készültsége is átlagosan 75 százalékos. A belső beépítési munkák 2013 őszén, a rendszerépítési munkák 2014 elején fejeződhetnek be, párhuzamosan a még hátralévő felszínrendezési munkákkal. A teljes projekt műszaki készültsége jelenleg már 77 százalékos.

A Fővárosi Önkormányzat intézményi beruházásai keretében idén 12 projektet terveztek 3,572 milliárd forint értékben, ezekhez európai uniós támogatást nem vettek igénybe. A tervezett beruházások egy része befejeződött, több beruházás folyamatban van, illetve előkészítés alatt áll.

Szeneczey Balázs az idei intézményi beruházási feladatok közül kiemelte a Szent István Közgazdasági Szakközépiskola bővítését, a Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon rekonstrukcióját. Hozzátette: több beruházás jelenleg is folyamatban van, melyek befejezése 2013-ban várható, ezek a következők: Idősek Otthona a Baross utcában, a Dózsa György úti Idősek Otthona telephelyek kiváltása, új telephely létesítése, valamint a Belvárosi templom homlokzat rekonstrukciója jövőre folytatódik.

A további fontos beruházások között volt a Városliget kapuja projekt, amely keretében 4 milliárd 895 millió forint értékben, több mint 3 milliárdos uniós támogatással véget ért a Városligeti Műjégpálya pálya rekonstrukciója.

Szintén a lényegesebb beruházások között említhető a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása, ennek összköltsége 5 milliárd 213 millió forint, ebből az uniós támogatás összege mintegy 4 milliárd 392 millió. De megújult idén a X. kerületben az Újköztemető főbejárata előtti körforgalom, a Clark Ádám téri pihenőpark, és a Rózsakert rekonstrukcióját is befejezték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×