eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

A kormány átírhatja a felsőoktatási keretszámokat - lapszemle

A kormány szerdán még áttekinti a felsőoktatási keretszámokat és akár módosíthat is a tervezeten - írja a Népszabadság. A kormánypárti képviselők közül is többen egyetértenek, hogy a lépés drasztikus és váratlan volt, ami sokat árthat a Fidesznek.

A kormány szerdán még foglalkozik a felsőoktatási keretszámokkal - írja a Népszabadság Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárra hivatkozva. Az államtitkár azt mondta: a keretszámokra rábólint szerdán a kormány, de elvileg az is lehetséges, hogy módosít a számokon. A lapnak nyilatkozó kormányzati politikusok szerint a pazarló rendszer miatt a felsőoktatás finanszírozásának átalakítása elkerülhetetlen.

A Magyar Nemzet internetes oldala arról ír, hogy a leszámolásos bűncselekményekkel összefüggésbe hozott Portik Tamás tartott a 2010-es kormányváltástól. A portál szerint a Gyurcsány-kormány kémelhárítását vezető Laborc Sándornak elmondta, ha megbukik az MSZP, neki vége. A menekülőutakat kereső Portik Tamás fideszes politikusokról is beszélhetett Laborc Sándornak.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy játékvezérlővel vezetnek tankot Szíriában. Az ellenzéki harcosok ugyanis nincsenek ellátva profi fegyverekkel, ezért boltban kapható számítástechnikai eszközökből is megpróbálnak fegyvert készíteni. Ennek a kísérletnek lett az eredménye egy házi készítésű páncélozott jármű. A vastag páncélt egy autó alvázára hegesztették rá, és mivel nem hagytak rajta ablakot, a sofőr monitorra kötött webkamerák segítségével figyeli az utat. Ugyanezt a kijelzőt használják célzásra is, az autó tetején lévő gépfegyvert egy játékkonzol irányítójával vezérlik.

A Népszabadság arról ír, hogy a hétfői közgyűlése döntése szerint végelszámolással megszűnik az OTP Magánnyugdíjpénztár. A társaság a második legnagyobb az állva maradt kasszák közül, az első az ING. Mivel a pénztár jogutód nélkül szűnik meg, a tagoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy átlépnek-e egy másik nyugdíjpénztárba, vagy visszatérnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy utolsó fordulójához érkezhet ma a munkáltatók és a szakszervezetek közötti bértárgyalás. Az előzetes várakozások szerint kétséges a megegyezés a munkáltatók és a szakszervezetek között a jövő évi minimálbérről, nem kizárt, hogy a végső szót Orbán Viktor miniszterelnök mondja ki. A döntés nemcsak a mintegy 300 ezer minimálbéren bejelentett munkavállaló számára létfontosságú, hanem jelentősen befolyásolja a béren kívüli juttatások értékhatárát is.

Az Index arról közöl cikket, hogy az Apple és a Google rendszeresen bíróságra járnak szabadalomsértési ügyekben, de időnként példamutató összefogásra is képesek. A két kaliforniai cég közösen tett több mint 500 millió dolláros ajánlatot a csődbe ment Eastman Kodak bizonyos szabadalmaira. Valószínűtlennek tűnhetne az ilyen összefogás, pedig fejlesztőcégek esetében ez gyakori, és éppen az a célja, hogy megelőzze a fölösleges pereskedést.

Nyolc cég vásárolta meg a MÁV Start Zrt. és a GYSEV Zrt. által kiírt motorvonattender felhívását, amelynek keretében 48 villamos motorvonatot vásárolna a két vasúttársaság - írja a Napi Gazdaság. A pályázatra az ajánlatokat január 3-ig kell beadni, a 48 villamos motorvonatot 2015 szeptemberéig kell leszállítani. A MÁV és a GYSEV uniós forrásból finanszírozná a projektet, az még nem ismert, hogy mekkora összegről van szó. Tavaly 88 vonat vásárlásakor a beszerzéshez 200 milliárd forintot társítottak.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni mennyivel kerül többe egy panellakás Budán, mint Pesten. Ismét a 2. kerület végzett a népszerűségi lista élén, miután a leendő vevők 18 százaléka kereste ezt a régiót, mögötte a 13. és 11. kerület végzett. Észak-Buda és Pest belső kerületei is vonzzák a vevőket, a keleti régió ettől némileg elmarad, a főváros déli szektora pedig teljes lemaradást mutat. A panellakások négyzetméter ára vidéken 130 ezer forint fölött alakult, Pesten meghaladta a 150-, Budán pedig a 180 ezret.

A Portfolió arról ír, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztések piacán a visszaesés mellett a méretében kisebb, jól pozicionált fejlesztéseket lehet megvalósítani, lehet rá finanszírozást és bérlőt találni, ebben az esetben a bankok is partnerek Szakértők szerint azonban a szabályozás területén több, az ingatlanfejlesztői piacot is negatívan érintő változás történt. És várhatóan ami a bankoknak fáj, az utána rövid időn belül a piaci szereplőknek is fájni fog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×