eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Brüsszel nem bünteti meg Magyarországot - a nap hírei

Döntött a magyar támogatások felfüggesztésének megszüntetéséről az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa. 2014-től átláthatóbb uniós támogatás-elosztási rendszert sürget a magyar miniszterelnök. Letette az esküt a magyar olimpiai csapat.

Megszüntette a Kohéziós Alapból származó kötelezettségvállalások részleges felfüggesztését az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa. A testület indoklása szerint Magyarország az ajánlások alapján megfelelő intézkedéseket tett államháztartási hiányának kiigazítására. A tanács ugyanakkor jelezte, hogy hivatalosan nem szűnik meg a Magyarország ellen túlzott hiány miatt indított eljárás. Erről az uniós szabályok szerint legkorábban jövőre lehet szó. A pénzügyi tranzakciós adó bevezetéséről továbbra sincs egyetértés az európai uniós tagországok között.

Új csomagot készít Matolcsy György

Növekedést és munkahelyteremtést erősítő programot terjeszt a kormány elé a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György Luxemburgban azt mondta: az ország először kapott egyértelmű visszajelzést az Uniótól arra, hogy az elmúlt két évben az állam rendbe tette a pénzügyeit.

Átláthatóbb uniós támogatás-elosztási rendszert sürget a magyar miniszterelnök


2014-től átláthatóbb uniós támogatás-elosztási rendszert sürget a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor Prágában a visegrádi 4-ek csúcstalálkozója után azt mondta: a kormány már dolgozik ezen. A kormányfő a legfontosabb kérdésnek azt nevezte, hogyan lehet az európai normák szerint támogatni a magyar vállalkozásokat, hogy azok a mostaninál jóval nagyobb arányban legyenek képesek indulni az európai uniós források megszerzéséért.

Az ÁSZ szerint megvalósítható a költségvetés


A kockázatok ellenére is megvalósíthatónak nevezte a jövő évi költségvetés tervezetét az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László az InfoRádióban ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az adó bevételi tervek 30 százaléka nem megalapozott, főként a törvényi háttér és a hatástanulmányok hiánya miatt. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint téves megállapításokon alapulnak az Állami Számvevőszék kritikai észrevételei.

Átépítenek 23 veszélyes közúti csomópontot


Aláírták az Új Széchenyi Tervben szereplő közúti és vasúti közlekedésbiztonsági fejlesztéseket támogató szerződést. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közölte: a teljes programra megítélt támogatási összeg 39 milliárd forint, a megvalósítás tervezett összes költsége azonban 56 milliárd forint. Elkezdődik 23 veszélyes közúti csomópont átépítésének előkészítési munkája is.

Cséfalvay: Sikeres volt a magyar EUREKA-elnökség

Sikeresnek tartotta az Európai Kutatási Együttműködési Szervezet magyar elnökségének egy évét a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: a Budapest Dokumentum elfogadásával növekedhet a kis- és közepes vállalkozásokat támogató EUROSTARS-II program pénzügyi lehetősége 2014 és 2020 között.

Több időt kapnának a közszférában dolgozó devizahitelesek

Több időt kapnának a vissza nem térítendő állami támogatás igénybevételére az árfolyamgáttal élő, közszférában dolgozó devizahitelesek. Kocsis Máté fideszes képviselő módosító indítványa szeptember 30-áig tolná ki a jelenlegi, július 1-jei határidőt. A hatályos törvény szerint a közszférában dolgozó devizahitelesek egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha belépnek az árfolyamgát rendszerbe.

Onkológiai centrum épül Veszprémben

Lerakták a Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Centrum alapkövét Veszprémben. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a rendezvény után az InfoRádióban elmondta: a létesítmény csaknem négy milliárd forintos beruházással 2014 őszére épülhet fel. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója elmondta, hogy a kórház csaknem 10 milliárdos fejlesztési programot indított el.

Elkészült egy Aggtelek térségi természetvédelmi program


Június végén ér véget az Aggteleki Nemzeti Park európai uniós forrásból támogatott projektje. A mintegy 270 millió forintos támogatást az élettelen természeti értékek és az ezekhez kapcsolódó élővilág megőrzésére és rehabilitációjára fordíthatták. A projekt részeként 5 új barlang tárult fel, közülük egyet fokozott védettségre terjesztett fel a nemzeti park vezetése.

Letette az esküt az olimpiai csapat


Letette az olimpiai esküt a 35 nap múlva kezdődő londoni játékokon szereplő magyar csapat. A Művészetek Palotájában rendezett ünnepi eseményen a fogadalomtétel szövegét Kásás Tamás vízilabdázó, Jakabos Zsuzsanna úszó és a paralimpikonok nevében Dani Gyöngyi kerekesszékes vívó mondta el.

Új világörökségi helyszínekről dönt az UNESCO

Új világörökségi helyszínekről dönt az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A testület világörökségi bizottsága 36 kulturális, természeti és vegyes helyszínről határoz július 6-ig tartó ülésén. A listán van a többi között a jeruzsálemi Születés temploma és a betlehemi zarándokút, valamint a bayreuthi Õrgrófi Operaház.

Augusztus végén hirdetnek ítéletet a Breivik-perben

Augusztus 24-én hirdetnek ítéletet a norvég tömeggyilkos perében - jelentette be a bíró a tárgyalás utolsó napján Oslóban. Előzőleg szót kapott a 77 ember meggyilkolásával vádolt Anders Behring Breivik is, aki felmentését követelte. Az ügyészek vádbeszédükben azt kérték, hogy zárják elmegyógyintézetbe a férfit.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×