INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Abortusztabletta és földpályázatok - napirend előtti felszólalások

Infostart / InfoRádió
Az abortusztabletta magyarországi engedélyezése elkerülhetetlen nemzetközi kötelezettség volt - hangzott el napirend előtt az Országgyűlés délután egy órakor kezdődött ülésén.

A Kereszténydemokrata Néppárt az abortusz minden formáját, tehát az abortusztabletta alkalmazását is ellenzi - jelentette ki Nagy Kálmán KDNP-s képviselő. A kormánypárti politikus szerint a készítmény használata leveszi a felelősséget az orvos válláról, pszichésen nagyon megterheli a nőt, ráadásul nem mindig hatásos, több hétig tartó vérzést okozhat, és nem feltétlenül kíméli meg a műtéttől a pácienst.

A kockázatok miatt Magyarországon egyelőre nem kapható, tehát nem is alkalmazható az abortusztabletta - mondta válaszában az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós hozzátette: a csak kórházakban, orvosok által felírható készítmény engedélyezése elkerülhetetlen nemzetközi kötelezettség volt, de az abortusszal kapcsolatos szabályozás nem változott.

A fideszes Horváth István arról beszélt, hogy a korábbi kormányok a magyar gazdálkodók helyett a külföldi multikat támogatták, ezért az agrárium és a feldolgozóipar leépült. A képviselőnek Fakezas Sándor vidékfejlesztési miniszter válaszolt. Azt mondta, hogy nem a föld a nagy biznisz, hanem a tőzsde, és szó sincs óriási földosztásról, mert az a magyar termőterület mindössze egy százalékát érinti.

A jobbikos Gyöngyösi Márton felidézte, hogy a Közgép háromszázmilliárd forint értékű közbeszerzést nyert el, és 34 milliárd forint hitel mellett hárommilliárd forint profitra tett szert tavaly. Az ellenzéki képviselő frakciótársai a hozzászólás alatt transzparenseket tartottak fel, ami miatt Kövér László házelnök kikapcsolta Gyöngyösi Márton mikrofonját. A parlament egyik bejáratánál egyébként a Jobbik ifjúsági tagozatának tüntetői várták az ülésre érkezőket. Az MSZP és az LMP által is támogatott oligarchabizottság megalakítását követelték - hiába, mert a Fidesz nemmel fog szavazni erre.

A képviselőnek válaszoló Fónagy János államtitkár arra biztatta Gyöngyösi Mártont, hogy tegyen feljelentést, ha törvénytelenséget tapasztal.

Az LMP frakcióvezetője, Jávor Benedek szerint a választók több európai országban nemet mondtak a megszorításokra. Az ellenzéki politikus a kormány gazdaságpolitikáját bírálta és zöld fordulatot sürgetett. Az MSZP frakcióvezetője, Mesterházy Attila is azonnali gazdaságpolitikai fordulatot követelt a kabinettől. Válaszaiban Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár a versenyképességet erősítő reformok fontosságát hangsúlyozta.


A címlapról ajánljuk